Celebrul scriitor şi dramaturg Eric-Emmanuel Schmitt se va afla la Bucureşti, în perioada 24-26 octombrie, la invitaţia editurii Humanitas Fiction şi a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), cu prilejul premierei spectacolului "Copilul lui Noe" (adaptare a romanului omonim, acum într-o nouă ediţie, în traducerea Ilenei Cantuniari) şi a lansării celui mai recent roman al său, "Omul care vedea dincolo de chipuri", în traducerea Lilianei Donose-Samuelsson.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miercuri, 24 octombrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu va avea loc lansarea romanului "Omul care vedea dincolo de chipuri". La eveniment vor participa, alături de Eric-Emmanuel Schmitt, scriitoarea şi jurnalista Ioana Bâldea Constantinescu, publicistul Cristian Pătrăşconiu, şi Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Întâlnirea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Romanul "Omul care vedea dincolo de chipuri", apărut recent în seria de autor "Eric-Emmanuel Schmitt", la Editura Humanitas Fiction, este povestea lui Augustin, un tânăr jurnalist stagiar care, trăind la limita subzistenţei, supravieţuieşte unui atentat terorist din Charleroi. Pentru poliţie, el devine un martor preţios. Când îi pun întrebări, oamenii legii nu bănuiesc însă că timidul Augustin are un dar care îi permite să vadă dincolo de limitele percepţiei şi deducţiei dintr-o anchetă. Ajutat de vocile unor prezenţe inefabile, protagonistul porneşte pe un drum la capătul căruia va reuşi să afle răspunsuri la marile întrebări neliniştitoare şi să devină un adevărat erou.

Joi, 25 octombrie, ora 18.00, Eric-Emmanuel Schmitt va asista la prima reprezentaţie a spectacolului "Copilul lui Noe", selecţionat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, o producţie a Teatrului Metropolis. Adaptarea pentru scenă, traducerea şi regia sunt semnate de Chris Simion-Mercurian, spectacolul bucurându-se de o distribuţie excepţională: Marius Manole, Marian Râlea, Maia Morgenstern, Vlad Logigan, Alexandru Sinca şi Carla Maria Teaha. Decorul este realizat de Maria Miu, iar costumele de Mirela Trăistaru.

La finalul reprezentaţiei, publicul şi reprezentanţii presei sunt invitaţi să rămână în sală pentru a participa la un dialog cu Eric-Emmanuel Schmitt, Marina Constantinescu, directoarea Festivalului Naţional de Teatru, şi cu întreaga echipă a spectacolului.

Romanul "Copilul lui Noe" face parte din seria de volume care alcătuiesc "Ciclul invizibilului", ce s-a aflat luni întregi pe listele internaţionale de bestselleruri. Acţiunea se petrece în Belgia anului 1942, într-un moment în care cel de-al Doilea Război Mondial nu îşi hotărâse încă învingătorii. Evreii sunt siliţi să se ascundă sau să fugă, alternativa fiind lagărul nazist. Cei care nu reuşesc să se salveze încearcă măcar să-şi pună copiii la adăpost. Micuţul Joseph este unul dintre aceşti copii. În internatul catolic unde este înscris pentru a i se pierde urma, Joseph îl întâlneşte pe părintele Pons, un om a cărui misiune va fi să-l ajute pe Joseph să îşi păstreze speranţa şi credinţa în existenta Binelui.

"Eric-Emmanuel Schmitt este unul dintre autorii contemporani cu care rezonez cel mai bine. Faptul că a acceptat invitaţia de a vedea Copilul lui Noe este mai mult decât o onoare... este o Bucurie. Cu atât mai mult cu cât în cariera mea acest spectacol a deschis un nou drum. Repetând în perioada chimio-terapiei, am descoperit că teatrul nu înseamnă numai pasiune, ci, in primul rând, iubire. Mulţumesc, FNT! Mulţumesc, Marina Constantinescu! Mulţumesc, Humanitas Fiction! Mulţumesc, Denisa Comănescu!", a spus regizoarea Chris Simion-Mercurian. 

"A fost pentru mine o bucurie şi o onoare să-l întâlnesc pe Eric-Emmanuel Schmitt în decembrie 2015, când a venit pentru prima oară la Bucureşti, la invitaţia Editurii Humanitas Fiction. L-am însoţit şi m-a însoţit de-a lungul orelor unei conferinţe la Ateneul Român, ale unei înregistrări pentru Nocturne, ale unor convorbiri în doi despre viaţă şi moarte, iubire şi despărţire, despre revelaţie şi misterul teatrului. Mă bucur foarte mult că după aproape trei ani, Copilul lui Noe ne oferă şansa să vedem împreună cu Eric-Emmanuel Schmitt, pe o scenă bucureşteană, un spectacol important realizat după un text de-al lui", a afirmat Marina Constantinescu. 

O a doua reprezentaţie în cadrul FNT este programată a doua zi, 26 octombrie, la ora 18.00.

Eric-Emmanuel Schmitt s-a născut pe 28 martie 1960 la Lyon. În 1983 absolvă cursurile prestigioasei École Normale Supérieure cu o diplomă în filozofie. Trei ani mai târziu obţine titlul de doctor în filozofie. Debutează în 1991 cu o piesă de teatru, "Noaptea de la Valognes". Îi urmează "Vizitatorul", care îi aduce consacrarea şi pentru care este distins cu trei premii Molière, "Variaţiuni enigmatice", "Libertinul", etc. În 1994 îi apare primul roman, "Secta Egoiştilor", dar scrie în continuare piese de teatru care fac săli pline în Franţa şi în străinătate. În 2001 este recompensat de Academia Franceză cu Grand Prix du Théâtre pentru întreaga activitate. De acelaşi succes răsunător se bucură şi romanele sale "Evanghelia după Pilat" (2000), "Adolf H. Două vieţi" (2001), "Pe când eram o operă de artă" (2002), precum şi eseul "Viaţa mea cu Mozart" (2005).

Volumele care alcătuiesc "Ciclul invizibilului" - Milarepa (1997), "Domnul Ibrahim şi florile din Coran" (2001), "Oscar şi Tanti Roz" (2002), "Copilul lui Noe" (2004), "Luptătorul de sumo care nu se putea îngrăşa" (2009) şi "Cei zece copii pe care doamna Ming nu i-a avut niciodată" (2012) - s-au aflat luni întregi pe listele de bestselleruri din numeroase ţari.

Eric-Emmanuel Schmitt este autorul a cinci volume de povestiri, "Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri" (2006), "Visătoarea din Ostende" (2007), "Concert în memoria unui înger" (2010), distins cu Premiul Goncourt pentru nuvelă, "Cei doi domni din Bruxelles" (2012) şi "La vengeance du pardon" (2017). În 2008 publică romanul "Ulysse from Bagdad", în 2011, "Femeia în faţa oglinzii", în 2013, "Papagalii din Piaţa Arezzo", în 2014, dipticul "Elixirul dragostei" şi "Otrava iubirii", în 2015, "Noaptea de foc", iar în 2016, "Omul care vedea dincolo de chipuri". Lui Eric-Emmanuel Schmitt i s-au decernat peste 20 de premii şi distincţii literare, în 2001 primind titlul de Chevalier des Arts et des Lettres. Cărţile lui sunt traduse în peste 40 de limbi.

În seria de autor "Eric-Emmanuel Schmitt“, coordonată de Denisa Comănescu, au apărut: "Milarepa", "Domnul Ibrahim şi florile din Coran", "Oscar şi Tanti Roz", "Copilul lui Noe", "Viaţa mea cu Mozart", "Secta Egoiştilor", "Evanghelia după Pilat", "Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri", "Visătoarea din Ostende", "Pe când eram o operă de artă", "Concert în memoria unui înger", "Cei doi domni din Bruxelles", "Elixirul dragostei", "Otrava iubirii", "Femeia în faţa oglinzii", "Noaptea de foc", "Adolf H. Două vieţi" şi "Omul care vedea dincolo de chipuri".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.