Orhan Pamuk, scriitor turc şi laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe 2006, a declarat într-un interviu pentru cotidianul italian La Stampa că nu mai poate trăi în Istanbul şi se declară frustrat de schimbările pe care acest oraş le-a suferit în ultimii 15 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu mai iubesc Istanbulul de astăzi, unde amintirile mele au fost distruse", s-a confesat Orhan Pamuk în articolul intitulat "Au omorât Istanbulul mai mult ca niciodată". 

Un interviu sub forma unei declaraţii de dragoste pierdută, pe care scriitorul o păstrează cu el prin fotografii cu Istanbulul pe care le colecţionează de câţiva ani. "Asta înseamnă să fii uman: totul este distrus şi de asta sunt nostalgic", a explicat Pamuk. 

Scriitorul povesteşte că-şi petrece timpul mai mult la New York, unde ţine cursuri la Universitatea Columbia.

Întrebat dacă Istanbul rămâne în continuare casa lui el răspunde: "nu mai pot trăi acolo din motive politice. Vă amintiţi că la ultimele alegeri mai mult de 50% dintre locuitorii oraşului au votat împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan. Nu sunt singurul care gândeşte aşa", a observat scriitorul.

Orhan Pamuk a mai declarat că este gelos pe ceilalţi autori occidentali, care sunt intervievaţi despre cărţile lor, şi nu despre contextul politic din ţările lor. 

El afirmă că nu şi-a dorit niciodată să fie o "punte", cum este Instanbul între Orient şi Occident: o frontieră între două lumi. "Sunt ferm convins că viitorul Turciei se află în Occident. Am crescut cu această credinţă. Am primit o educaţie laică şi burgheză. Dar astăzi, există puţină libertate de gândire şi asta mă face furios şi trist în acelaşi timp". 

Interviul a apărut în suplimentul ziarului La Stampa din această săptămână, cu o reproducere a copertei noii ediţii a volumului său în italiană "Istanbul: Hatıralar ve Şehir/ Istanbul: Memorii şi Oraş, publicat în turcă în 2003. Noua ediţie cuprinde textul original, însoţit de un număr de fotografii şi cărţi poştale din Istanbul, precum şi un interviu cu scriitorul. 

Orhan Pamuk, născut pe 7 iunie 1952, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în anul 2006, este unul dintre cei mai renumiţi scriitori turci contemporani. Operele sale au fost traduse în peste 40 de limbi şi publicate în peste 100 de ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.