Scriitorul John le Carré, recompensat pentru „contribuţia la democraţie” cu Olof Palme Prize în valoare de 100.000 de dolari, a declarat că donează premiul organizaţiei Médecins Sans Frontières (Medici Fără Frontiere), potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Distincţia este oferită, în amintirea prim-ministrului suedez asasinat în 1986, pentru „realizări extraordinare” în diverse arii precum anti-rasismul, drepturile omului şi pace.

Premiul „Olof Palme” a fost acordat prima dată în 1987. A fost câştigat, între alţii, de Daniel Ellsberg, avertizor care a dezvăluit în 1971 secrete americane cu privire la războiul din Vietnam, de Václav Havel, în 1989, înainte de a deveni preşedintele Ceholslovaciei, de autorul danez Carsten Jensen, în 2009, şi de scriitorul şi jurnalistul italian Roberto Saviano, în 2011.

Le Carré, în vârstă de 88 de ani, îl va primi în cadrul unei gale care va avea loc pe 30 ianuarie, la Stockholm.

Pe numele real David Cornwell, scriitorul britanic a fost apreciat pentru angajamentul şi opiniile privind libertatea individului şi problemele fundamentale ale umanităţii pe care şi le-a exprimat prin literatură. 

Reprezentanţii Olof Palme Memorial Fund, care acordă premiul, au spus despre cariera lui John le Carré că reprezintă „o contribuţie extraordinară la necesara luptă pentru libertate, democraţie şi justiţie socială”.

John le Carré, care în anii 1950 şi 1960 a lucrat pentru MI5 şi MI6, rareori a acceptat premii, de-a lungul carierei. El a transmis acum că va dona suma organizaţiei internaţionale non-profit Médecins Sans Frontières.

Celebru pentru romane ca „Tinker, Tailor, Soldier, Spy”, „The Constant Gardener” şi „The Spy Who Came in from the Cold”, Le Carré este recunoscut pentru că abordează fără oprelişti problema abuzului de putere.

În 2011, a fost nominalizat la Man Booker Internaţional Prize şi a cerut ca numele lui să fie scos de pe listă. „Foarte flatat” de selecţie, el a spus că nu concurează pentru premii literare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.