Scriitorul francez Gabriel Matzneff, care este anchetat pentru viol asupra minorilor, afirmă că "regretă" practicile sale pedofile din Asia, punând totul pe seama faptului că în epocă "niciodată nimeni nu vorbea despre crimă", potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Un turist, un străin, nu trebuie să se comporte aşa. Trebuie, ca adulţi, să întoarcem capul, să rezistăm tentaţiei. Bineînţeles că regret, la fel cum regret dacă fac un lucru care nu este bine", a spus el într-un interviu acordat postului BFM TV în Italia, acolo unde s-a refugiat de când a izbucnit scandalul. 

"Pe atunci, se vorbea despre autoritate asupra unui minor, de incitare a unui minor, de atentat la pudoare... Dar niciodată nimeni nu a vorbit despre crimă", a precizat scriitorul. 

Şi a adăugat: "Era acum mai mult de 40 de ani! (...) Erai acolo ca turist şi erau băieţi şi fete care flirtau şi săreau pe tine, sub privirile Poliţiei". 

Parchetul din Paris a deschis la începutul lui ianuarie o anchetă preliminară pentru viol asupra minorilor cu vârstă mai mică de 15 ani, după apariţia cărţii scrise de Vanessa Springora, "Le Consentement/ Consimţământul", unde ea descrie o relaţie cu un scriitor în anii '80, începută pe când ea avea 13 ani. 

Atracţia pretinsă a lui Gabriel Matzneff, în prezent în vârstă de 83 de ani, pentru "cei cu vârstă mai mică de 16 ani" şi pentru turismul sexual cu băieţi tineri în Asia, despre care ea povesteşte în carte, a fost îndelung tolerată în lumea literară pariziană. 

Scriitorul, care a acceptat să fie filmat de BFM TV dar fără să i se vadă chipul, precizează că "nu are chef" să citească cartea Vanessei Springora. "Nu voi spune niciodată nimic contra ei, pentru că este o persoană strălucitoare", a adăugat el. 

El denunţă în schimb o decizie a ministrului Culturii Franck Riester prin care acesta a solicitat suspendarea subvenţiei anuale publice pe care autorul o primea din 2002. 

"În câteva săptămâni, am fost distrus din punct de vedere social (...). Statul mă aduce în punctul culminant, să-mi scufund capul în apă. Să mă omor, să mă omor, este o capcană! Este cu adevărat Uniunea Sovietică! Hai, Matzneff, în gulag cu tine. Nu ştiu cum să rezist", a declarat el.

Chiar dacă acuzaţiile aduse de Springora nu vor putea fi folosite pentru deschiderea unui dosar penal pe numele scriitorului, din cauza termenului de prescripţie care a trecut, Procuratura va căuta alte posibile victime în Franţa şi în străinătate.

Potrivit legii franceze adoptate în 2018, orice act sexual întreţinut de un adult cu un minor cu vârstă mai mică de 15 ani poate fi judecat ca infracţiune sexuală. În acelaşi an, termenul de prescripţie a unei fapte a fost extins la 30 de ani, dar nu poate fi aplicat retroactiv, astfel că nu se aplică în cazul lui Springora.

Editura franceză Gallimard a anunţat că opreşte vânzarea tuturor cărţilor lui Matzneff. Este pentru prima dată în 140 de ani de existenţă când Gallimard ia o astfel de decizie.

Aclamat de critici pentru scrierile lui, Matzneff este cunoscut pentru "Les moins de seize ans", una dintre cărţile în care promovează sexul cu minori, iar în noiembrie a apărut cel mai recent roman al lui, "L'Amante de l'Arsenal", publicat de prestigioasa Gallimard. În 2013, a primit pentru "Séraphin, c’est la fin!" premiul Renaudot, care recompensează anual un roman pentru originalitate.

Matzneff a primit însemnele de Ofiţer al Artelor şi Literelor în 1985 şi premiul Amic din partea Academiei Franceze, în 2009.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.