Scriitorul american David Sedaris, locuitor al Londrei şi autor al volumului ”Eu o să vorbeşte drăguţ cândva/ Me Talk Pretty One Day”, a vorbit, marţi, la o întâlnire cu presa, despre Brexit, spunând că speră ca englezii să nu iasă din Uniunea Europeană ”pentru că va fi un dezastru”. El a mărturisit şi care îi sunt limitele când scrie, a povestit despre ce istorii ar vrea să transmită, despre turneele şi lecturile pe care le are în cele 18 oraşe prin care trece anual.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Locuiesc în Londra, care are câteva milioane de imigranţi. În West Sussex nu există imigranţi, toată lumea se declară britanică, fiind o parte foarte înstărită a ţării. Acolo sunt foarte conservatori. Ei sunt în favoarea ieşirii din UE, în timp ce Londra nu este. Englezii simt că Bruxelles le dictează ce să facă, cum să trăiască. Sper să nu iasă din UE pentru că va fi un dezastru. Sunt şi multe informaţii pe care populaţia le înţelege greşit. Ei cred că plătesc 350 de milioane de euro pe zi ca să fie membri UE. Nu e adevărat. Va fi interesant ce se va întâmpla. Tinerii sunt împotrivă, dar tot ei sunt cei care votează cel mai puţin”, a povestit David Sedaris.

Scriitorul a povestit despre cum totul este privit sub forma unui proces în America, iar în Anglia nu. ”Americanii se judecă pentru orice. Acum, totul este despre procese. Acum locuiesc în Anglia şi acolo nu avem procese. Este mai rău în America. Eu adun gunoiul de pe marginea drumului, iar consilierul local mi-a spus că este total interzis, pentru că pot fi lovit de o maşină şi atunci consiliul local este dat în judecată. De ce să te dau în judecată? Eu nu am nimic cu tine! Nu lucrez pentru tine, ce tot spui? Ce le spun? Te rog, arestează-mă! Pentru că mi-ar plăcea ca asta să devină o poveste”, a povestit scriitorului.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

David Sedaris călătoreşte în 18 oraşe în fiecare an şi citeşte publicului. Îşi notează ce-i spun cititorii şi apoi rescrie. Lucrează cu publicul, ca la stand up comedy. ”Îmi spun: lumea râde mai tare dacă pun verbul la finalul frazei decât la început. Sunt multe lucruri pe care le învăţ astfel”, a dezvăluit el.

David Sedaris scrie pentru publicaţia The New Yorker, are o emisiune la un post de radio englez, ascultată de 10 milioane de oameni, şi a vândut cărţi în şapte milioane de exemplare. Este un excelent observator al oamenilor.

”Dacă întâlnesc un bărbat şi are părul de pe mâini mai lung ştiu că e medic. E o nebunie de câte ori am avut dreptate. Am observat asta de-a lungul anilor. Oamenii îmi spun lucruri. Un scoţian mi-a spus odată că a fost o tragedie oribilă în oraşul lui. O femeie îi făcea baie bebeluşului în chiuvetă şi sună cineva la uşă. Se gândeşte, lasă copilul puţin în apă. Ud pe jos, a alunecat şi şi-a rupt gâtul. Bebeluşul a alunecat în apă şi s-a înecat. Iar mama sa l-a întrebat: Cine era la uşă? Îmi plac lucrurile astea. E incredibil”, a spus amuzat David Sedaris.

În anul 1994, David Sedaris a publicat prima colecţie de eseuri şi povestiri, ”Barrel Fever”. Următoarele cinci cărţi, ”În pielea goală”, ”Holidays on Ice” (1997), ”Eu o să vorbeşte drăguţ cândva” (2000), ”Dress Your Family in Corduroy and Denim” (2000) şi ”When You are Engulfed in Flames” (2008), au devenit bestseller-uri New York Times, au fost tipărite în şapte milioane de exemplare şi au fost traduse în 25 de limbi de circulaţie internaţională.

”Nu mi-am închipuit că voi scrie despre viaţa mea, niciodată. Scriu pentru The New Yorker. Scriu umor. Niciodată despre viaţa mea sexuală”, a spus David Sedaris, la aceeaşi întâlnire.

”Nu scriu niciodată despre sex, despre viaţa mea sexuală. Scriu despre a altora. Nu vreau să-ţi imaginezi cum sunt gol. Nici în jurnalul meu nu scriu despre sex. Înainte să-mi întâlnesc partenerul, şi pe cel de dinaintea lui, scriam doar atât: a rămas peste noapte. Ştiu cine e publicul meu în America. Prefer să le provoc aşteptările. Scriu prea multe lucuri politice”, a mărturisit el.

Uneori se întâmplă să nu scrie ceva ce lumea nu va crede, ceva ce i s-a întâmplat. ”Într-o seară, semnam cărţi şi o fată vine la mine şi o întreb: când ai atins ultima oară o maimuţă? Se simte aşa de tare?, îmi răspunde ea. Lucra cu maimuţe, le antrena pentru oamenii paralizaţi, ca să-i ajute. Am semnat cărţi într-un turneu cu o maimuţă capucin lângă mine pe care fata a învăţat-o să întoarcă paginile. Am semnat cu maimuţa care a primit toată atenţia. A fost adorabil. Dacă îi dădeai maimuţei un pix, mâzgălea cărţile. Pare incredibil, dar a mers”.

”Îmi place să fac asta când dau autografe. Le spun: uită-te la gemeni! De unde ai ştiut că sunt gemeni?, mi-a răspuns cineva. Ai o soră? De un ştii? E înfricoşător, îmi spun. Dacă le spui trei lucruri adevărate, oamenii se înspăimântă”, este de părere scriitorul.
O poveste bună în România nu a găsit încă. ”Vreau să văd «orfanii furioşi» şi «beţivii bătându-se»”, dar nimeni nu vrea să-l ducă în astfel de locuri. ”Asta vreau să văd aici. În schimb, mă duc la Muzeul Ţăranului Român, în Cişmigiu, la păuni”, a spus el râzând.

Şi-a cumpărat trei clopuri din România, pentru că le iubeşte. Credea că vin din zona Moldovei. ”Am cumpărat trei clopuri astăzi. Am cumpărat două pentru mine şi unul pentru un prieten care are un copil. Îmi plac foarte mult. Le iubesc”, a spus David Sedaris care îşi doreşte să viziteze Republica Moldova. 

”Am un şofer român, Antonio. El mi-a spus că nu pot să merg în România fără bodyguard, că este o ţară foarte periculoasă. Ultima oară când am venit, am angajat un şofer. Ne-am plimbat şi, fiind pe o arteră pietonală, am fost uimit să văd că femeile de la terase îşi lăsau genţile pe spătarul scaunului. Nu facem asta niciodată în Paris, pentru că vine cineva şi le fură. Dar la Bucureşti se poate”, a mărturisit uimit.

David Sedaris are şi regrete. ”Regret o poveste pe care am scris-o despre profesoara mea de franceză. E cel mai mare regret. I-am rănit sentimentele. Regret un apel telefonic la care am răspuns în 2007”, a povestit scriitorul. 

Întâlnirea de la Bucureşti cu David Sedaris a avut loc în cadrul seriei The Power of Storytelling, în colaborare cu Colecţia Narator a editurii Publica.

David Sedaris a lansat, marţi, cartea ”Eu o să vorbeşte drăguţ cândva”, în Grădina Verona. Evenimentul a inclus şi o sesiune de autografe.

”Eu o să vorbeşte drăguţ cândva”, cea de-a doua carte semnată de David Sedaris, tradusă în limba română, a apărut în Colecţia Narator, la editura Publica, după volumul ”În pielea goală”, ce face parte din aceeaşi colecţie.

Cea de-a şasea ediţie a conferinţei The Power of Storytelling va avea loc în 14 şi 15 octombrie, la Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.