Un nud în cărbune aflat într-o colecţie de artă de mai bine de 150 de ani a fost atestat ca fiind o schiţă a "Giocondei", realizată în atelierul lui Leonardo da Vinci şi la care maestrul a contribuit, potrivit unei analize aprofundate efectuate de cercetători.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Schiţa "Mona Lisa" a fost realizată în atelierul lui Leonardo da Vinci "cu participarea foarte probabil a maestrului toscan". Acest desen pregătitor din cărbune este păstrat la Palatul Chantilly, care va organiza o expoziţie în iunie pentru a marca 500 de ani de la moartea artistului, potrivit AFP.  

"Este o operă de mare calitate, realizată de un mare desenator", a declarat pentru AFP Mathieu Deldicque, conservator de patrimoniu la Musée Condé din Chantilly, confirmând o informaţie din Journal du Dimanche.

Această "Gioconda" este un mare desen din cărbune care reprezintă o femeie cu pieptul dezgolit, cu surâs schiţat, aşezată în aceeaşi poziţie precum celebra Mona Lisa de la Muzeul Luvru. Este vorba despre un desen pregătitor pentru compoziţia tabloului în ulei. 

Oamenii de ştiinţă şi istoricii de artă au făcut o anchetă vastă şi au strâns indicii care să-i conducă la autorul sau autorii acestei opere. Examinările la microscop au permis scoaterea în evidenţă de haşuri, orientate de sus către stânga şi în jos către dreapta, aşa cum fac stângacii. Iar Leonardo da Vinci (1452-1519) este unul dintre stângacii cei mai cunoscuţi din istorie. 

Acest desen pe hârtie a fost achiziţionat în 1862 de Henri D'orléans, duce D'Aumale, a cărui colecţie este păstrată pe domeniul Chantilly. Opera a fost considerată drept un original al lui Leonardo da Vinci, servind la realizarea unei variante nud a celebrei "Mona Lisa" pictată, în prezent păstrată la Muzeul Ermitaj din Sainkt Petersburg. 

Prin urmare, această pictură fiind considerată o simplă copie de atelier, a fost afectată de timp şi umiditate. 

Spirit universal, Leonardo da Vinci a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor. Geniul creator şi spiritul lui inventiv şi-au pus amprenta asupra epocii, Leonardo da Vinci fiind considerat arhetipul omului renascentist, cu un spirit animat de o curiozitate nemaiîntâlnită până atunci şi înzestrat cu o imaginaţie fără precedent.

Este considerat unul dintre marii inovatori ai picturii - fiind autorul celebrului portret ”Mona Lisa” şi al frescei ”Cina cea de taină” -, un desenator desăvârşit - ”Omul vitruvian” fiind un model în privinţa studiului proporţiilor - dar şi un inventator de renume, concepând maşini de zburat, un tanc, o maşină de socotit şi o maşină automată de bobinat. A făcut, de asemenea, mari descoperiri în domeniul anatomiei, ingineriei civile, opticii şi hidrodinamicii, care, deşi nu au fost publicate, au fost aplicate ulterior, influenţând în mod categoric progresul ştiinţific.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.