Jean-Claude Arnault, în vârstă de 72 de ani, care a fost condamnat pentru viol la începutul lunii decembrie, a cerut Curţii Supreme suedeze respingerea acuzaţiilor. El se află în centrul unui scandal sexual care a dus la amânarea decernării premiului Nobel pentru Literatură pe 2018, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Francezul a făcut apel în faţa Curţii Supreme suedeze împotriva condamnării sale pentru viol, a anunţat joi cea mai înaltă instanţă judiciară din ţară. 

Figură influentă în mediul cultural din Suedia, acest director artistic a fost găsit vinovat de viol la apel, la începutul lunii decembrie, şi a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare. El "a cerut Curţii Supreme respingerea acuzaţiilor în întregime". 

Curtea Supremă i-a dat lui Jean-Claude Arnault, care fusese condamnat în primă instanţă la începutul lunii octombrie, termen până la 28 ianuarie pentru a aduce argumente noi în favoarea sa. Curtea Supremă nu judecă decât cazurile care ar putea constitui un precedent judiciar sau pe cele care prezintă motive excepţionale pentru revizuirea unei sentinţe.

Scandalul a izbucnit în noiembrie 2017, la o lună după dezvăluirile privind violurile şi alte agresiuni sexuale imputate producătorului american de cinema Harvey Weinstein.

Optsprezece femei, între care şi reclamanta, au dezvăluit în cotidianului Dagens Nyheter violuri, agresiuni sexuale şi fapte de hărţuire cărora le-au fost victime ale francezului.

Arnault a fost directorul artistic al Forum, un club foarte select pe care l-a înfiinţat în 1989, unde se adunau editori, scriitori, dramaturgi sau muzicieni, dar şi numeroase tinere.

El a primit subvenţii generoase de la Academia Suedeză. Cele care îl acuză afirmă că Academia cunoştea conduita sa dar influenta instituţie s-a folosit de "cultura tăcerii" în cercurile culturale de la Stockholm.

Potrivit mărturiilor, Jean-Claude Arnault era cel care dezvăluia numele viitorilor laureaţi Nobel prietenilor săi.

Decredibilizată, privată de cvorumul necesar pentru a funcţiona după plecarea mai multor membri, Academia Suedeză a amânat cu un an anunţul premiului Nobel pentru Literatură 2018, o premieră în 70 de ani.

Mai multe plângeri care îl vizau pe Arnault au fost clasate din lipsă de probe sau din cauză că s-au prescris. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.