Şase milioane este numărul de persoane estimat că a văzut „L'Arc du Triomphe, Wrapped (împachetat)” la Paris, operă postumă a artistului Christo şi a soţiei sale Jeanne-Claude, potrivit unui raport făcut public marţi, notează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este o cifră mult mai mare decât pentru „Wrapped Reichstag” de la Berlin în 1995 (cinci milioane) şi decât „The Gates” în 2005 la New York (patru milioane), potrivit echipelor desemnate cu organizarea proiectului, „vis nebun” al artistului bulgar, cunoscut în lumea întreagă pentru ambalarea monumentelor. 

Christo a împachetat Pont-Neuf la Paris în 1985, dar nu a fost realizată nicio estimare a numărului de vizitatori de atunci, potrivit aceleiaşi surse. 

Printre cele 6 milioane de persoane care au văzut şi s-au plimbat în jurul edificiului, din 18 septembrie până în 3 octombrie, 3,2 milioane au petrecut mai multe ore în apropiere şi 1,1 milioane au venit special pentru a vedea monumentul ambalat în peliculă argintie şi albăstruie, potrivit raportului. 

Printre acestea, „30% străini şi 70% francezi dintre care 40% din Ile-de-France” (regiunea pariziană), conform raportului. Un număr de 63.500 dintre ele au cumpărat un bilet pentru a urca în vârful edificiului în timpul instalaţiei, potrivit datelor furnizate de Centrul Monumentelor Naţionale (CMN).

În timpul evenimentului, Place de l'Étoile, unde se află Arcul de Triumf, a fost închisă circulaţiei timp de trei weekend-uri la rând. 

Proiectul, realizat în parteneriat cu CMN, aflat în cooordonarea Primăriei Parisului, a fost realizat cu 25.000 de metri pătraţi de ţesătură albastră argintie reciclabilă şi 3.000 de metri de frânghie roşie reciclabilă. 

Cu un cost de 14 milioane de euro, proiectul a fost finanţat de vânzarea de opere de artă originale de Christo, în special studii pregătitoare de colaje, machete, opere din anii 1950 şi 1960 şi litografii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.