La aproape şase luni după ce a fost atacat cu brutalitate, Salman Rushdie îşi revine şi lansează un nou roman, "Victory City", scrie The New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În "Victory City", o povestitoare şi poetă talentată, creează o nouă civilizaţie prin puterea imaginaţiei ei. Binecuvântată de o zeiţă, ea trăieşte aproape 240 de ani, suficient pentru a asista la ascensiunea şi căderea imperiului ei în sudul Indiei, dar moştenirea ei de durată este un poem epic.

"Tot ceea ce rămâne este acest oraş al cuvintelor", scrie poeta Pampa Kampana la finalul epopeei sale, pe care o îngroapă într-o oală ca mesaj pentru generaţiile viitoare. "Cuvintele sunt singurii învingători". 

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Încadrat ca textul unei epopei medievale sanscrite redescoperite, "Victory City" este despre crearea de mituri, povestirea şi puterea durabilă a limbajului. Este, de asemenea, o întoarcere triumfătoare la scena literară pentru Rushdie, care s-a retras din viaţa publică mai multe luni, recuperându-se după o înjunghiere brutală pe scenă, în timpul unui eveniment cultural din New York anul trecut.

Atacul asupra lui Rushdie a zguduit lumea literară. Timp de zeci de ani, Rushdie a fost venerat nu doar ca un romancier, ci şi ca un simbol al libertăţii de exprimare care s-a confruntat cu ameninţările cu moartea din cauza romanului său "Versetele satanice", dar a continuat să scrie şi să vorbească împotriva intoleranţei. După ce a fost atacat vara trecută, alţi scriitori şi personalităţi culturale şi-au exprimat indignarea într-un eveniment la care au citit pasaje din romanele sale. 

Odată cu lansarea "Victory City", scriitorii se unesc din nou în jurul lui Rushdie pentru a-i susţine munca. Mulţi îl văd ca un moment pentru a celebra imaginaţia exuberantă a lui Rushdie, pentru a-şi întoarce atenţia asupra ficţiunii sale şi pentru a savura faptul că Rushdie este aici pentru a asista la lansarea romanului său. Unii spun că mesajul general al cărţii - că poveştile vor supravieţui conflictelor politice, războaielor, prăbuşirii imperiilor şi civilizaţiilor - a căpătat o rezonanţă sporită în lumina a ceea ce a îndurat Rushdie.

Rushdie a predat "Victory City" editorului său în decembrie 2021, iar Random House a anunţat proiectul în vara lui 2022, nu cu mult înainte ca Rushdie să fie atacat. În timpul recuperării sale, el a aşteptat cu nerăbdare răspunsurile la roman, a spus McCann. Când McCann i-a trimis un e-mail lui Rushdie şi i-a cerut permisiunea de a citi pasaje din roman la un eveniment organizat în decembrie la Center for Fiction, Rushdie a fost încântat, a spus McCann.

"Există un fel de înverşunare a spiritului care este acolo", a spus McCann, sentimentul din partea lui Rushdie că „‘Voi folosi această armă puternică a limbajului şi este mai puternică decât orice poţi arunca în mine’”.

Rushdie nu a fost disponibil să comenteze, a spus editorul său. Prietenii şi colegii scriitori spun că recuperarea lui progresează; ţine legătura, a început să planifice noi proiecte de scris şi este la fel de amuzant şi iute la minte ca întotdeauna.

"Este extraordinar de rezistent”, a spus romancierul Hari Kunzru, care l-a vizitat pe Rushdie recent. "El este încă Salman care a fost. Şi-a pierdut ochiul şi încă se recuperează de pe urma celorlalte răni, dar asta nu i-a pus capăt".

Rushdie a fost de mult timp unul dintre cei mai celebri scriitori din lume. El a publicat 14 romane, adesea lucrări fantastice care îmbină istoria şi politica cu elemente de realism magic. Născut în Mumbai (atunci Bombay) în 1947, el a publicat primul său roman, "Grimus", o poveste ştiinţifico-fantastică în 1975. În 1981, a publicat "Midnight's Children", o fabulă magică realistă, care a câştigat Booker Prize şi i-a lansat cariera.

Şapte ani mai târziu, viaţa lui a fost schimbată când a lansat "Versetele satanice", un roman care includea o imagine fictivă a vieţii profetului Mahomed, cu reprezentări pe care unii musulmani le considerau blasfemii. La scurt timp după aceea, ayatollahul Ruhollah Khomeini, liderul suprem al Iranului, a emis o fatwa în care cere moartea lui Rushdie, punându-i o recompensă de 2,5 milioane de dolari pe capul său. Rushdie s-a ascuns timp de aproape un deceniu, un calvar pe care îl povesteşte în cartea sa de memorii "Joseph Anton".

După ce fatwa a fost anulată în 1998, Rushdie părea să se bucure de libertate şi şi-a exprimat recunoştinţa celor care i-au fost alături şi i-au apărat dreptul de a publica. S-a mutat la New York şi a devenit o parte activă în viaţa literară şi culturală a oraşului, un mentor pentru scriitorii mai tineri. 

În august anul trecut, Rushdie a fost atacat la Instituţia Chautauqua, o comunitate artistică de vară aflată la aproximativ 75 de mile de Buffalo, New York, unde plănuia să ţină un discurs despre modul în care Statele Unite au devenit un port sigur pentru scriitori exilaţi. În timp ce evenimentul era pe cale să înceapă, un tânăr de 24 de ani din New Jersey a urcat pe scenă, potrivit procurorilor, şi l-a înjunghiat pe Rushdie în faţă şi în abdomen înainte ca persoane din public să-l îndepărteze. Atacatorul, Hadi Matar, a pledat nevinovat pentru tentativa de omor de gradul doi şi atac armat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.