Romanul „O formă de viaţă necunoscută” (Polirom, 2022 - ediţie de buzunar), de Andreea Răsuceanu, va apărea în limba bulgară la ICU Publishing, în traducerea Lorei Nenkovska. Cartea a mai apărut în limba franceză şi este în curs de apariţie în limba spaniolă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„O formă de viaţă necunoscută„ este al doilea roman al Andreei Răsuceanu publicat de ICU Publishing. Romanul îşi va găsi locul printre volume semnate de zeci de scriitori europeni - autori de expresie engleză, germană, greacă, neerlandeză, slovenă etc. Înfiinţată în anul 2010, editura bulgară are în portofoliu autori ca: Olga Tokarczuk, Colm Tóibín, Zadie Smith, Hisham Matar, Rose Tremain etc.

Traducătoarea Lora Nenkovska spune despre roman: „Andreea Răsuceanu a folosit cu pricepere fiecare document din cele trei epoci pentru a ne oferi o călătorie detaliată prin spirala timpului şi a sufletelor celor trei personaje. Fiecare element din poveste are propriul său sens, obiectele mărunte redau aspectul vieţii şi spiritul epocilor trecute. Şi într-adevăr, exact aşa cum arheologul iscusit poate crea o poveste vie din rămăşiţele mute, tot aşa un bun povestitor poate imagina şi recrea viaţa şi atmosfera din jurul femeilor ale căror nume le-a găsit în documentele şi manuscrisele prăfuite”. 

Editoarea Nevena Dishlieva-Krysteva declară: „Ceea ce creşte din incertitudinile, fricile şi durerile Stancăi, Elenei şi Ioanei este o formă de viaţă necunoscută. O formă de viaţă care sfidează conceptele convenţionale de timp şi spaţiu. Avem de-a face cu un roman frumos, nostalgic, care sondează adâncimile psihicului uman, plin de un limbaj luxuriant şi o lumină blândă. Şi când întorci ultima pagină, ştii cu siguranţă că „toate durerile vor dispărea dacă viaţa îţi oferă un singur motiv să trăieşti”. 

Serenela Ghiţeanu despre volum: „Romanul este una dintre acele perle rare pentru că porneşte de la juxtapunerea a trei poveşti de viaţă, din trei epoci diferite, dar reuşeşte mult mai mult decât o cronică de familie şi de epocă, reuşeşte să ofere o meditaţie profundă asupra Vieţii şi Morţii. Naraţiunea ei pare că reface istoria Lumii, într-atât de ample sunt dimensiunile pe care le iau destinele particulare ale eroilor. O adevărată cosmologie plină de forţă şi de originalitate.”


În luna aprilie, Andreea Răsuceanu va fi invitata Festivalului Literary Talks Sofia şi va susţine un turneu de promovare a celor două romane traduse.

Andreea Răsuceanu este prozatoare şi critic literar. Cărţile ei au primit numeroase premii importante şi nominalizări şi au fost traduse în spaniolă, franceză şi bulgară. Este autoarea romanului „Vântul, duhul, suflarea” (Polirom, 2020, 2023), pentru care a primit Premiul Academiei Române pentru Proză (2022), Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru Proză (2021), premiul Scriitorul lunii februarie (Gala Scriitorii Anului, 2021), Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea şi nominalizări la Premiile revistei Observator cultural, Premiile „Sofia Nădejde” şi Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”.

Romanul s-a aflat pe lista scurtă la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2022) şi a apărut în spaniolă, la Editorial Confluencias (2022). „O formă de viaţă necunoscută” (2018, 2022) a primit Premiul pentru proză al revistei Ateneu (2019) şi premiul Scriitorul lunii ianuarie (2019), decernat de Uniunea Scriitorilor din România, şi a fost nominalizat la toate premiile literare din România. A apărut în Franţa, la editura Nouvel Attila-Seuil şi este în curs de apariţie în Spania, la Editorial Confluencias. În toamna lui 2023 a apărut la Editura Polirom ultimul roman al trilogiei satului C., „Linia Kármán”.

Volumul de debut, „Cele două Mântulese” (2009), este o versiune a tezei de doctorat, o microistorie bazată pe documente a străzii Mântuleasa. În 2013 a apărut „Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară” (Premiul Tânărul critic al anului 2013, nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România şi premiile revistei Observator cultural; apărut în spaniolă, la Editorial Confluencias, în 2022). A continuat studiile de geocritică cu „Bucureştiul literar. Şase lecturi posibile ale oraşului” (2016) şi „Dicţionar de locuri literare bucureştene” (2019, coautor), pentru care a primit Premiul AgenţiadeCarte.ro, secţiunea eseu, publicistică, memorialistică. A publicat proză în reviste literare şi în numeroase volume colective.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.