Romanul "Dumnezeul lucrurilor mărunte", de Arundhati Roy, recompensat cu Booker Prize în 1997, tradus în peste 40 de limbi, va fi lansat miercuri, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Volumul a apărut apărut în colecţia "Raftul Denisei", coordonată de Denisa Comănescu. 

Potrivit editurii, prin amestecul de exotism, misticism şi istorie indiană, prin erotismul intens inserat în peisajul unei societăţi fracturate în caste şi condiţionate de prejudecăţi religioase, prin intensitatea poetică a limbajului şi inventivitatea explozivă a stilului, romanul "Dumnezeul lucrurilor mărunte" s-a bucurat de un imens succes, devenind una din cărţile de referinţă ale literaturii indiene contemporane.

La eveniment vor vorbi Laura Câlţea, filolog, deţinătoarea Blogului unei cititoare de cursă lungă, Ana Maria Caia, jurnalistă şi Cosmin Ciotloş, critic literar. Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction, va fi moderatorul întâlnirii.

Arundhati Roy este prima scriitoare indiană care a câştigat Booker Prize. Premiul i-a fost acordat pentru romanul de debut, "Dumnezeul lucrurilor mărunte". În 2017, Roy a publicat al doilea roman, "The Ministry of Utmost Happiness", nominalizat la Man Booker Prize şi finalist al National Book Critics Circle Award, aflat în curs de traducere în colecţia "Raftul Denisei" a editurii Humanitas Fiction.

"Dumnezeul lucrurilor mărunte" explorează soarta tragică a unei familii ce încalcă «legile care stabileau cine trebuie iubit şi cum». […] De la prima propoziţie, e limpede că am fost prinşi în mrejele unei voci noi… o voce de o frumuseţe care îţi taie răsuflarea,", scrie Observer. 

Sudul Indiei, 1969. Înarmaţi cu inocenţa invincibilă a copiilor, gemenii Rahel şi Estha îşi trăiesc vârsta nevinovată la adăpostul unei familii pestriţe: frumoasa, dar singuratica lor mamă, care îl iubeşte noaptea pe bărbatul pe care copiii ei îl adoră ziua; bunica lor oarbă, care cânta la vioară; unchiul lor drag, chefliu, marxist radical, afemeiat; o mătuşă an-tipatică, pe care o dezamăgire în dragoste a făcut-o să savureze toate nefericirile celor din jurul ei... Dar, când verişoara lor din Anglia împreună cu mama ei vin în vizită de Crăciun, gemenii află că lucrurile se pot schimba într-o clipă.
"Dumnezeul lucrurilor mărunte pune în scenă un conflict arhetipal într-un context contemporan", potrivit Independent.

Arundhati Roy s-a născut în 1959 în Shillong, India, şi a facut studii de arhitectură în Delhi, unde locuieşte în prezent. A publicat, de asemenea, o serie de eseuri, între care "Listening to Grasshoppers" (2009), "Broken Republic" (2009), "Walking with the Comrades" (2011), "Capitalism: A Ghost Story" (2014) şi "Things That Can and Cannot Be Said" (2016), pe care îl semnează împreună cu John Cusack. Arundhati Roy a primit Lannan Cultural Freedom Award în 2002, "Norman Mailer" Prize for Distinguished Writing în 2011 şi Premiul "Ambedkar Sudar" în 2015. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.