Principala expoziţie de la Romanian Design Week 2020, care va avea loc în perioada 11-20 septembrie, va fi organizată în spaţiul de la Combinatul Fondului Plastic din strada Băiculeşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul abordează "Schimbarea", temă anunţată încă de la începutul anului, actualizându-şi discursul şi proiectele prezentate în acord cu transformările şi contribuţiile aduse de industriile creative în perioada pandemiei, sub titulatura CHANGE 2.0.

"Designul este o abordare, o modalitate de a transforma constrângerile şi provocările în soluţii şi modele. De aceea, acum mai mult decât oricând, devine un instrument esenţial în redefinirea, nu doar a obiectelor, a fluxurilor şi relaţiilor, ci şi a viitorului şi a societăţii în ansamblul ei. Aşa cum o spune şi comunitatea de design internaţională, este foarte important să fim alături în aceste timpuri complicate şi să aducem în prim plan sectoarele creative şi culturale care au nevoie de promovare mai mult ca niciodată", a declarat Andrei Borţun, CEO The Institute.

În virtutea unui parteneriat strategic între Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) şi The Institute, care îşi propune promovarea industriilor creative locale, precum şi a tinerilor artişti români, Romanian Design Week 2020 va cuprinde o serie de expoziţii în incinta Combinatului Fondului Plastic (CFP) din Bucureşti.

Complexul din strada Băiculeşti a fost construit în perioada 1966 -1972 pentru a acomoda întreaga activitate de producţie a CFP. Astăzi, alături de spaţiile destinate producţiei de consumabile şi materiale suport pentru industria artei, Combinatul include şi o serie de galerii de artă şi spaţii expoziţionale precum: Galeria Sector 1, Galeria Senat, Galeria Nicodim, UNAgaleria (spaţiul expoziţional al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti) sau Sandwich.

Expoziţiile Romanian Design Week reunite sub tema CHANGE 2.0 şi găzduite de spaţiile din incinta Combinatului Fondului Plastic îşi propun să (re)investigheze rolul designului astăzi: un maraton de proiecte şi iniţiative conturate în jurul unor provocări actuale, o serie de proiecte de design conceptual, precum şi obiecte proiectate pentru un viitor mai bun, alături de o serie de instalaţii şi intervenţii urbane, al căror rol este să problematizeze şi să găsească soluţii pentru subiecte de actualitate.

În parcul de design dezvoltat la Combinatul Fondului Plastic, vizitatorii vor putea descoperi "Possible Realities", o expoziţie de design conceptual, care va păstra o parte din structura şi proiectele selectate pentru luna mai, când ar fi trebuit să aibă loc a opta ediţie RDW, dar care va prezenta şi universurile creative din spatele acestora şi va problematiza rolul designului astăzi. Aceasta va avea loc în spaţiul expoziţional SENAT. Conceptul şi arhitectura
expoziţiei vor fi dezvoltate alături de Attila KIM Architects. 

De asemenea, "Antifragile" va fi o expoziţie care va prezenta noi preocupări din lumea designului, prin iniţiative şi proiecte care au contribuit pozitiv la situaţia actuală cauzată de pandemie. Aceasta va avea loc la Galeria Sector 1 şi va fi dezvoltată în parteneriat cu Zeppelin Design (Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Constantin Goagea). 

O serie de instalaţii şi intervenţii punctuale în spaţiile exterioare din incinta Combinatului, care îşi propun să demonstreze modul prin care creativitatea contribuie la depăşirea unor provocări punctuale şi rolul designului şi al arhitecturii de a genera schimbare.

Romanian Design Week 2020 va ţine cont de toate reglementările ce vor fi în vigoare la momentul desfăşurării, pentru a garanta siguranţa publicului. Alegerea spaţiilor a ţinut cont de contextul actual, ansamblul de clădiri din cadrul Combinatului Fondului Plastic asigurând o suprafaţă mare de spaţii exterioare şi condiţii de distanţare socială.

Pe lângă expoziţiile şi intervenţiile de la Combinatul Fondului Plastic, anul acesta Romanian Design Week va dezvolta şi conţinut digital, care va prezenta atât proiecte existente, cât şi scenarii şi proiecte imaginate, preocupări, schiţe şi idei ale designerilor români, din dorinţa de a prezenta publicului larg noi abordări şi atitudini ale creativilor locali, şi cu speranţa că ideile acestora pot contribui real la SCHIMBARE.

Câteva dintre evenimentele ce se vor desfăşura exclusiv online vor fi Online Design Market, precum şi cele destinate profesioniştilor.

RDW 2020 va reuni numeroase evenimente de mici dimesiuni cu audienţe reduse, în programul Design Go, care prin natura sa va direcţiona vizitatori către zone diferite din oraş, evitând aglomerările.

Totodată, în parteneriat cu British Council, sub umbrela UK Focus, festivalul va include o serie de conferinţe cu vorbitori internaţionali, transmise online, care vor dezbate importanţa şi impactul pe care îl are designul astăzi şi din perspectiva sustenabilităţii şi a economiei circulare.

Romanian Design Week 2020 cuprinde în program o nouă categorie de evenimente, Design Flags, prezentată alături de Qreator by IQOS. Astfel, în hub-ul creativ cu acelaşi nume de pe Bulevardul Aviatorilor nr. 8A, în intervalul 13-20 septembrie, vor putea fi vizitate, în premieră în România, şapte expoziţii internaţionale de design, care vin în completarea viziunilor creative locale. Accesul la evenimentele din seria Design Flags se va face ţinând seama de toate reglementările în vigoare la acel moment şi va fi permis exclusiv persoanelor peste 18 ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.