"Robinson", carte scrisă şi ilustrată de autorul de origine cehă Peter Sís şi tradusă de poetul Florin Bican, despre prietenie, imaginaţie şi puterea vindecătoare a poveştilor, va fi lansată de editura Cartea Copiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peter Sís este un artist multipremiat, distins de opt ori cu The New York Times Book Review pentru "cea mai bună carte ilustrată a anului", de trei ori cu medalia Caldecott Honor, cea mai importantă distincţie din literatura americană pentru copii, şi, în 2012, cu premiul "Hans Christian Andersen", cea mai înaltă recunoaştere pe care o poate primi un autor de cărţi pentru copii.

"Robinson", o carte despre prietenie, imaginaţie şi puterea vindecătoare a poveştilor, s-a născut dintr-o experienţă prin care trec, într-o formă sau alta, toţi copiii: confruntarea cu părerea celorlalţi.

Cartea este tradusă pentru prima dată în limba română, la editura Cartea Copiilor, de poetul Florin Bican.



"«Robinson Crusoe», de Daniel Defoe, într-o ediţie cu ilustraţii fantastice, a fost una dintre cărţile preferate ale copilăriei mele. M-a încântat povestea naufragiatului care reuşeşte să supravieţuiască mulţi ani pe o insulă îndepărtată pentru că este inteligent şi priceput. Cartea mea „Robinson” este inspirată dintr-o întâmplare adevărată din copilărie. Mi-am amintit-o când am găsit o fotografie cu mine costumat în curajosul aventurier pentru un concurs de la şcoală. Mama mea, Alenka, artist plastic, care avea mâini tare iscusite, mi-a meşterit un costum folosind echipamentul de balet al surorii mele, un tricou fără mâneci, o perucă şi nişte bucăţi de blană artificială. Mi-a mai făcut un arc şi un fel de suliţă. Am câştigat Premiul I, iar poza mea a apărut pe prima pagină a ziarului local. Mama a fost foarte mândră.  Dar în amintirea mea, costumul nu a fost deloc comod. Echipamentul surorii mele tot aluneca de pe mine, blănurile mă mâncau, machiajul mi se scurgea. Abia aşteptam să mă văd înapoi acasă. Mai ales că prietenii mei şi toţi copiii de acolo râdeau de mine (era clar că nu citiseră "Robinson Crusoe")", îşi aminteşte Peter Sís.

Peter Sís s-a născut în 1949 în Cehoslovacia, în oraşul Brno (azi, în Cehia). A studiat la Academia de Artă din Praga şi la Royal College of Art din Londra. Şi-a început cariera în cinema, domeniu în care a fost răsplătit în 1980, la Festivalul de Film de la Berlin, cu Ursul de Aur pentru un scurtmetraj de animaţie. În 1982, s-a stabilit în Statele Unite ale Americii în urma unei cereri de azil politic şi a început să lucreze ca autor şi ilustrator de cărţi pentru copii.

Cartea "Robinson" este recomandată copiilor între 6 şi 9 ani şi este disponibilă pe site-ul editurii Cartea Copiilor (www.carteacopiilor.ro). La toate comenzile online realizate pe site, indiferent de valoare sau de cantitate, Cartea Copiilor oferă de fiecare dată o carte cadou. În această perioadă, cartea cadou este "Citeşte-i iepuraşului tău", de Rosemary Wells.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.