Restaurarea faimoasei sculpturi „Pieta” a lui Michelangelo, care se află la Museo dell' Opera del Duomo din Florenţa, a dezvăluit că singurul bloc de marmură în care a fost sculptată capodopera avea defecte, acesta fiind posibilul motiv pentru care a fost abandonată de artist înainte de a fi terminată, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statuia, cunoscută mai bine ca „Bandini Pieta”, le reprezinte pe Fecioara Maria şi Maria Magdalena ţinând trupul lui Iisus după ce a fost coborât de pe cruce de Nicodemus, al cărui chip este un autoportret al artistului italian renascentist. 

„Este o Pieta care a suferit şi este o lucrare foarte intimă... este cu adevărat o statuie personală”, a spus Beatrice Agostini, director al proiectuluid e restaurare. 

Lucrarea de restaurare a confirmat că bucata de 2.700 de kilograme de marmură are „vene” şi crăpături, în special la bază, motivul posibil pentru decizia lui Michelangelo de a se opri din a o termina. 

Artistul a plănuit iniţial să aşeze sculptura lângă mormântul său, dar la numai câţiva ani după ce a început să o sculpteze, la mijlocul secolului XVI, pe când avea 75 de ani, Michelangelo a decis să abandoneze capodopera, oferind-o unui servitor, care a vândut-o unui bancher, Francesco Bandini. 

Restauratorii nu au găsit niciun semn de lovituri de ciocan, făcând improbabilă ipoteza răspândită că Michelangelo, nefericit atunci, a încercat să distrugă sculptura într-un moment de frustrare, se arată în comunicat. 

Restaurarea non-invazivă a început în 2019, dar a fost întreruptă de mai multe ori din cauza pandemiei. Au fost îndepărtate depuneri de pe suprafaţa sculpturii, care era necurăţată atunci, fiind adusă la nuanţa iniţială. 

Proiectul a fost comandat şi condus de Opera di Santa Maria del Fiore şi finanţat de organizaţia non-profit americană Friends of Florence. 

Vizitatorii au putut fi martori la toate etapele procesului de restaurare pentru că statuia a fost expusă, într-un laborator deschis, în spatele unui ecran de sticlă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.