Regizorul Alexander Nanau a anunţat pe Facebook că nu poate primi Medalia "Meritul Cultural", acordată cu ocazia Zilei Culturii Naţionale de către preşedintele Klaus Iohannis, "din cauza crizei fără precedent în care se află tot sectorul cultural din România" şi ar fi "cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic şi gol de sens, cultura României".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic şi gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi şi propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul român în implementarea de mecanisme de susţinere a culturii sever ameninţate de faliment în timpul crizei Covid-19, reacţia şi intervenţia concretă a statului român la toate nivelurile instituţionale a fost zero", a scris regizorul. 

Alexander Nanau este regizorul filmului "colectiv", propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2021.

El a precizat în răspunsul oficial: "Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic şi gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi şi propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul Român în implementarea de mecanisme de susţinere a culturii sever ameninţate de faliment în timpul crizei Covid-19, reacţia şi intervenţia concretă a statului Român la toate nivelurile instituţionale a fost zero. Fac public răspunsul meu către Administraţia Prezidenţială care dorea să mă decoreze pe 15 ianuarie pentru meritele în susţinerea culturii naţionale pe timp de criză".

"Ca cineast care în momentul acesta atrage cea mai mare atenţie internaţională asupra culturii şi cinematografiei române, consider că ar fi o ipocrizie din partea mea să accept această decoraţie, având în vedere că domeniul cinematografic şi structurile statului responsabile pentru el se află în moarte clinică", adaugă Nanau.

El subliniază în răspunsul său că "propunerile de salvare a industriei culturale s-au făcut doar la nivel retoric, iar eu nu pot participa la această susţinere simbolică a unui lucru esenţial, cultura acestei ţări". El acuză "instituţiile statului responsabile că din martie 2020 şi până astăzi au agravat situaţia cinematografiei, prin lipsa de acţiune şi indiferenţă".

Nanau vorbeşte şi despre criza în care se află cinematografia şi consecinţele inacţiunii autorităţilor. "Cea mai optimistă perspectivă pentru un student român este aceea de a părăsi ţara, în speranţa că-şi va găsi locul într-o ţară care îşi respectă cultura şi care a implementat deja scheme de stat care să o ţină în viaţă", subliniază el şi speră la un dialog din partea preşedintelui Iohannis aşa cum s-a întâmplat în Franţa, unde preşedintele Emmanuel Macron "a avut dezbateri pentru susţinerea diferitelor scheme de ajutor de stat pentru cultură care au fost implementate". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.