Stephen J Adler, redactorul-şef al Reuters, a calificat ziua în care reporterii agenţiei au fost condamnaţi în Myanman drept una „tristă pentru presa din întreaga lume” şi a precizat că va fi evaluată modalitatea de acţiune în zilele următoare, în timp ce ambasadorul britanic Dan Chugg a spus în numele guvernului şi al statelor membre ale Uniunii Europene că verdictul este unul „dezamăgitor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat, Adler a transmis: „Astăzi este o zi tristă pentru Myanmar, jurnaliştii Reuters Wa Lone şi Kyaw Soe Oo şi presa din întreaga lume. Nu vom aştepta ca Wa Lone şi Kyaw Soe Oo să sufere această nedreptate şi vom evalua cum s procedăm în zilele următoare, inclusiv de a căuta ajutor la un forum internaţional”.

Wa Lone, în vârstă de 32 de ani, şi Kyaw Soe Oo, în vârstă de 28 de ani, au fost condamnaţi luni la şapte ani de închisoare de către o instanţă din Myanmar, fiind acuzaţi că au obţinut documente secrete de stat cu intenţia de a afecta securitatea naţională.

Decizia judecătorului de a-i închide pe cei doi jurnalişti pentru şapte ani este „foarte îngrijorătoare”, a spus ambasadorul american în Myanmar.

„Sunt trist pentru Wa Lone şi Kyaw Soe Oo şi familiile lor, dar şi pentru Myanmar”, a afirmat Scot Marciel, citat de Reuters. „Este foarte îngrijorător pentru toţi cei care au făcut eforturi pentru libertatea presei de aici. Cred că ne putem întreba dacă acest proces va creşte sau diminua încrederea pe care cetăţenii Myanmarului o au în sistemul lor de justiţie”. 

Trimisul britanic în Myanmar a spus că este „extrem de dezamăgit” de decizie. „În numele guvernului britanic, dar şi al statelor membre ale Uniunii Europene, suntem extrem de dezamăgiţi de verdict”, a spus ambasadorul Dan Chugg.

„Libertatea de exprimare şi statul de drept sunt fundamentale într-o democraţie, iar acest caz le-a umbrit pe cele două astăzi. Judecătorul pare să fi ignorat probele şi legea din Myanmar. A fost o lovitură aplicată statului de drept”. 

După pronunţarea verdictului, Wa Lone a spus: „Nu mă tem. Nu am făcut nimic greşit... Cred în justiţie, democraţie şi libertate”.

Cei doi jurnalişti - cărora nu le-a fost permis să îşi vadă familiile în ultimele nouă luni - au rămas închişi.

Purtătorul de cuvânt al guvernului din Myanmar, Zaw Htay, a refuzat să comenteze pe parcursul procesului, spunând că justiţia este independentă şi că acest caz va fi instrumentat conform legii. 

Pronunţarea verdictului a fost amânată o săptămână, pentru că judecătorul Ye Lwin a fost bolnav. Acesta a venit în mijlocul scandalului ce o are în centru pe laureata Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi şi a guvernului ei privind musulmanii Rohingya.

Peste 700.000 de musulmani Rohingya au părăsit ţara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.