Într-o piaţă din Kiev, unde recentele revolte populare au întârziat ambiţiile Moscovei în Ucraina, o orchestră a cântat imnul naţional în timp ce forţele armate ruse înaintează către oraş, anunţă Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Orchestra Simfonică Clasică din Kiev a cântat şi „Oda Bucuriei” de Beethoven, imnul Uniunii Europene. 

Zeci de persoane s-au adunat pentru a vedea orchestra în celebra Piaţă Maidan, unii fluturând steaguri ucrainene. Ei au aplaudat când imnul naţional s-a încheiat iar o femeie a strigat: „Pentru Ucraina!”. 

Versurile imnului ucrainean includ şi: ”Ucraina încă nu a pierit... duşmanii noştri vor dispărea ca roua în soare”. 

Dirijorul Herman Makarenko le-a spus reporterilor că acest concert a fost un apel la pace.

„Vrem să-l sprijinim pe preşedintele nostru, Volodimir Zelenski, care cere şi le va cere tuturor guvernanţilor din lume să oprească războiul din Ucraina”. 

Makarenko a spus că a reuşit să adune în jur de 20 de muzicieni pentru această interpretare, în loc de 65-70 care constituie ansamblul. 

Zeci de mii de oameni, îngrijoraţi că pot fi atacaţi de trupele inamice, au părăsit capitala pentru un loc sigur în vestul Ucrainei. 

Forţele ruse înaintează spre Kiev din mai multe direcţii, deşi luptele grele de la periferie le-au încetinit progresul.

Sirenele de raid aerian care s-au auzit, miercuri, la Kiev, amintesc că oraşul de 3,4 milioane de locuitori este în război. De asemenea, soldaţii au percheziţionat maşinile la punctele de control de pe arterele principale.  

Mii de civili s-au alăturat unităţilor locale de apărare pentru a sprijini forţele armate ale Ucrainei, iar civili din unele zone aflate sub controlul Rusiei s-au adunat pe străzi pentru a protesta.

Concertul de miercuri a avut loc în marea piaţă unde mii de protestatari ucraineni au înfiinţat un oraş de corturi în 2013 şi 2014 pentru a se opune deciziei şocante a preşedintelui de atunci Viktor Ianukovici de a suspenda discuţiile cu UE şi de a relua legăturile cu Moscova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.