Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) supune dezbaterii publice, până pe 3 noiembrie, proiectul de modificare a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, printre schimbări aflându-se interzicerea apariţiei minorilor în reclamele pentru produse alimentare şi a oricărei referiri peiorative la adresa persoanelor în vârstă sau cu dizabilităţi, chiar dacă există acordul acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Codul de reglementare a conţinutului audiovizual detaliază obligaţiile posturilor de radio şi de televiziune licenţiate în România în ceea ce priveşte conţinutul editorial, precum informarea corectă, protecţia demnităţii umane, dreptul la replică, protecţia minorilor şi respectarea regimului publicităţii, potrivit cna.ro.

La articolul 7 din Cod, care prevede ca minorul, părinţii sau reprezentantul legal să fie informaţi cu privire la drepturile lor înainte de filmare sau de înregistrare, a fost adăugată specificaţia potrivit căreia orice acord scris între cele două părţi trebuie să cuprindă prevederile acelor articole din Legea Audiovizualului şi din Codul Audiovizualului care reglementează protecţia minorului, în funcţie de vârsta acestuia.

O altă prevedere a primit completări şi, în prezent, orice referire peiorativă la adresa persoanelor în vârstă sau cu dizabilităţi, precum şi punerea acestora în situaţii ridicole ori umilitoare sunt interzise în cadrul programelor audiovizuale, chiar dacă există acordul acestora.

În plus, acum este specificat faptul că în intervalul orar 6.00 - 23.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune şi filmele documentare, care conţin descrieri, reconstituiri sau reprezentări ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte, sau acte de violenţă domestică ori a violului.

Printre modificările propuse şi votate pentru Codul de reglementare în audiovizual de membrii CNA, la mesajele de avertizare prevăzute, precum cele referitoare la evitarea excesului de sare, zahăr şi grăsimi şi la recomandarea consumului zilnic de minimum doi litri de lichide, se adaugă două referitoare la faptul că părinţii trebuie să petreacă cât mai mult timp alături de copii şi la faptul că este importantă alăptarea copiilor în primul an de viaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.