Prinţul William, unul dintre nepoţii reginei Elizabeth a II-a, a criticat joi cursa spaţială a Blue Origin şi i-a îndemnat pe liderii mondiali să se concentreze mai degrabă asupra problemelor planetei înainte de marea conferinţă COP26 de la Glasgow.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Unele dintre cele mai mari creiere şi spirite din lume trebuie să încerce înainte de orice să repare această planetă, nu să încerce să găsească viitorul loc în care vom merge să trăim", a declarat William, 39 de ani, într-un interviu cu BBC, înainte de prima ediţie de duminică a premiului Earthshot ce recompensează soluţii la criza climatică. 

Această critică vine după călătoria de câteva minute în spaţiu efectuată miercuri de actorul serialului cult "Star Trek" William Shatner la bordul rachetei Blue Origin. El a devenit la vârsta de 90 de ani cea mai în vârstă persoană care atinge ultima frontieră. 

Este vorba despre al doilea zbor cu echipaj uman al rachetei miliardarului american Jeff Bezos, fondator al Amazon, care vrea să se impună în sectorul turismului spaţial unde concurează cu britanicul Richard Branson şi americanul Elon Musk.

Înainte de COP26, prinţul William, al doilea în ordinea succesiunii la tronul britanic, s-a alăturat apelului în favoarea climatului făcut de tatăl său prinţul Charles, a cărui acţiune de lungă durată în favoarea mediului a lăudat-o. 

Prinţul William a cerut liderilor lumii să se gândească la acţiune şi să nu se rezume la "vorbe frumoase", înainte de conferinţa ONU despre climat. 

"Vreau ca lucrurile de care am profitat, viaţa în aer liber, natura, mediul înconjurător, să fie întotdeauna acolo pentru copiii mei şi nu doar pentru ai mei, ci pentru copiii din toată lumea", a spus el. "Dacă nu suntem atenţi, vom fura viitorul copiiilor noştri prin ceea ce facem acum". 

Într-un interviu acordat BBC şi difuzat luni, prinţul Charles, 72 de ani, s-a arătat îngrijorat că liderii mondiali care se vor întâlni la Glasgow "doar vorbesc" în timpul COP26 în loc să ia măsuri pentru a reduce drastic emisiile de gaz cu efect de seră. 

Cei cinci laureaţi al premiului Earthshot vor fi desemnaţi duminică, la Londra, în cadrul unei ceremonii televizate. Ei vor primi fiecare câte un milion de lire sterline (1,18 milioane de euro).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.