Arheologii marocani au anunţat vineri descoperirea "primului" cartier portuar antic din Maroc, o extensie a sitului Chellah (sau Sala) din Rabat, aflat în patrimoniul mondial UNESCO, conform Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe malul stâng al râului Bou Regreg, săpăturile efectuate de o echipă de la Institut national des sciences de l'archéologie et du patrimoine (INSAP) au scos la iveală o zonă pavată din calcar albastru, înconjurată de clădiri precum coloane şi un altar cu tămâie folosit pentru ritualuri religioase.

"Aceasta este o descoperire importantă, deoarece este pentru prima dată când au fost găsite rămăşiţe care atestă prezenţa unui district portuar antic în Maroc", a declarat arheologul Abdelaziz El Khayari în timpul unei vizite de presă la sit.

Potrivit lui Khayari, care se ocupă de proiectul lansat în aprilie 2023, acest cartier portuar ar putea "data din secolul I sau II d.Hr. în timpul perioadei romane". "Ne vom continua cercetările şi săpăturile pentru a determina funcţia acestor clădiri şi modul în care au fost datate. Dar şi pentru a găsi alte vestigii care ne-ar putea conduce la portul Sala", adaugă expertul.

Foarte aproape de cartierul portuar, arheologii au făcut şi alte descoperiri legate de oraşul antic. În primul rând, băi publice "construite cel târziu la începutul secolului al II-lea d.Hr." şi care "acoperă deja o suprafaţă de aproximativ 2.000 de metri pătraţi, ceea ce indică faptul că avem de-a face cu una dintre cele mai mari unităţi termale din Marocul antic", potrivit unei prezentări a Ministerului Culturii.

"Există, de asemenea, o nouă necropolă care datează din secolul al II-lea d.Hr. Este vorba despre "un columbariu cu cinci nişe care adăpostesc urne cinerare", a explicat arheologul Abdelaziz El Khayari. De asemenea, au fost dezgropate o secţiune din zidul oraşului antic şi o statuie feminină acefală.

Marocul are o serie de situri antice, dintre care cele mai cunoscute sunt ruinele de la Chellah din Rabat şi cele de la Volubilis, lângă Meknès (centru).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.