Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, a anunţat, luni, că a decis demiterea managerului Teatrului de Stat Constanţa, Dana Dumitrescu, după ce au fost descoperite mai multe nereguli, în urma unui control. Dana Dumitrescu va avea un preaviz de 60 de zile, iar în primele 30 trebuie să remedieze neregulile constatate. Ulterior, va fi numit un manager interimar din afara teatrului, până la organizarea unui concurs.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele CJ Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că la Teatrul de Stat Constanţa a fost făcut un control de către o echipă mixtă a CJ, fiind găsite mai multe nereguli.

"Din punctul de vedere al contractelor de prestări artistice au fost constatate următoarele: pentru piesa El Saludador au fost făcute plăţi către diferiţi prestatori, fără ca premiera să mai aibă loc. Totodată, pentru piesa Testosteron există sume achitate suplimentar faţă de valoarea existentă în procesul verbal încheiat de comisia de negociere. Pentru proiectul Ovidius in Love, deconturile pentru decoruri au fost realizate greşit, astfel încât Primaria Constanţa, finanţatorul proiectul, nu a considerat eligibilă nicio sumă din cadrul acestui proiect", a declarat Marius Horia Ţuţuianu.

Preşedinte CJ a spus că au fost identificate şi alte nereguli, în sensul că Teatrul de Stat nu are nici în acest moment un Regulament de Organizare şi Funcţionare, modificat şi aprobat prin hotărâre de Consiliu Judeţean, ca urmare a modificărilor organigramei şi a statelor de funcţii, că există foarte multe numere anulate în registrul de intrări/ieşiri, numere dublate şi, de asemenea, există multe referate anulate.

Ţuţuianu a mai afirmat că Dana Dumitrescu va avea un preaviz de 60 de zile, iar în primele 30 va trebui să remedieze neregulile descoperite în urma controlului.

"După acest control, voi dispune activarea articolului 27 din cadrul contractului de management al doamnei Dana Dumitrescu. Astfel, doamna Dumitrescu va avea un preaviz de 60 de zile. În termen de 30 de zile trebuie să remedieze ceea ce am constatat în urma controlului, după 60 de zile îşi încetează activitatea. Nu este o vendetă personală în ceea ce o priveşte pe doamna Dumitrescu, pe care o apreciez ca om şi ca actor. Însă contest total calităţile dumneaei ca manager. Sper să înţeleagă şi pe viitor să putem lucra împreună, dacă va fi cazul", a explicat preşedintele CJ Constanţa.

El a menţionat că apoi în fruntea Teatrului de Stat Constanţa va fi numit un manager interimar, din afara instituţiei, până la organizarea unui concurs pentru acest post.

Echipa de control a fost formată din 11 reprezentanţi ai direcţiilor instituţiei, iar concluziile au fost centralizate şi analizate de către Direcţia de Turism şi Coordonarea Instituţiilor de Cultură Subordonate.

Preşedintele CJ Constanţa a dispus controlul la Teatrul de Stat Constanţa după ce mai mulţi actori au acuzat-o pe directoarea Dana Dumitrescu de diverse nereguli.

Ei i-au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Marius Horia Ţuţuianu, în care semnalau mai multe probleme legate de activitatea instituţiei.

Astfel, actorii acuzau că sunt alese în reportoriu în mod special spectacole în care Dana Dumitrescu are rolul principal, acest lucru întâmplându-se în 10 din 24 de spectacole. De asemenea, actorii mai susţineau că distribuţiile spectacolelor sunt hotărâte în mod abuziv pe baza simpatiilor sau antipatiilor, de unde "prezenţa în repertoriu a unor producţii slabe din punct de vedere calitativ".

Totodată, în documentul citat se afirma că au fost realizate multe producţii ample, cu bugete mari, care s-au jucat doar de câteva ori, din cauza managementului defectuos sau din motive personale ale directoarei şi din acest motiv ar fi fost afectat bugetul teatrului.

Actorii nemulţumiţi spuneau că nu se întocmesc procese verbale la şedinţele Consiliului Artistic şi nici la şedinţele Consiliului de Administraţie, că nu se supun la vot hotărîrile Consiliului de Administraţie şi că în acest an Teatrul de Stat Constanţa a funcţionat fără Regulament de Ordine Interioară şi fără aducerea la cunoştinţă a Contractului Colectiv de Muncă, acestea fiind afişate la avizierul teatrului abia la finalul lunii octombrie 2018, fără consultarea angajaţilor, aşa cum prevede legislaţia.

Actorii care semnau scrisoarea o mai acuzau pe Dana Dumitrescu de faptul că tolerează indisciplina, că foloseşte şoferul şi maşina instituţiei în interes personal şi că nu a însoţit trupa teatrului la deplasările la festivalurile din România.

Directoarea Teatrului de Stat Constanţa, Dana Dumitrescu, a răspuns afirmaţiilor făcute în acea scrisoare deschisă, precizând că distribuţia face parte din concepţia regizorală şi este făcută exclusiv de regizor. De asemenea, Dana Dumitrescu spunea că programarea spectacolelor a fost făcută întotdeauna numai în baza unor criterii profesioniste, legate de atragerea publicului, precum şi de oferirea unui repertoriu care să cuprindă genuri diferite şi care să satisfacă gusturile unui public divers.

Directoarea respingea şi acuzaţiile că, în stagiunea trecută, din cauza învoirilor nu au avut loc reprezentaţii timp de două săptămâni, dar şi că stagiunea teatrului din Constanţa este mai scurtă decât în alte localităţi, de 9 luni faţă de 10 în mod normal.

"Nu au fost programate reprezentaţii timp de două săptămâni deoarece, în acea perioadă, întreg colectivul a fost mobilizat şi implicat în mod activ în organizarea celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Miturile Cetăţii", explica directoarea teatrului.

Referitor la acuzaţia că numeroase contracte sunt semnate antedatat, dar ulterior desfăşurării activităţii pentru care sunt încheiate, Dana Dumitrescu spunea: "Este o acuzaţie gravă şi mincinoasă pentru care semnatarii vor trebui să răspundă!". 

Dana Dumitrescu afirma că de când a devenit manager al Teatrului de Stat Constanţa activitatea sa de actriţă a fost pro bono, fără a încasa absolut nimic din prestaţiile spectacolelor în care a fost distribuită. "Deşi legea permite managerului să fie remunerat pentru prestaţia sa ca artist, eu am refuzat acest lucru şi am dedicat timp şi energie în beneficiul teatrului pe care îl slujesc, fără niciun beneficiu material. Acuzaţiile sunt lipsite astfel de orice temei şi semnatarii vor trebui să răspundă", mai afirma Dana Dumitrescu.

Directoarea Teatrului de Stat Constanţa amintea că la fiecare dintre cele patru evaluări anuale ale managementului, făcute de o comisie competentă, a obţinut note peste 9. Dana Dumitrescu menţionat că numărul spectatorilor a crescut în fiecare an, de la 8.728 în 2014, primul său an de mandat, la 11.347 în 2015, 14.864 în 2016, iar în 2017 au fost 15.517 spectatori plătitori.

Teatrul de Stat Constanţa se află în subordinea Consiliului Judeţean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.