Presa internaţională continuă să scrie despre protestele antiguvernamentalede la Bucureşti, a doua zi după ciocnirile violente dintre manifestanţi şi forţele de ordine. Agenţiile şi publicaţiile din străinătate vorbesc despre fermitatea românilor care continuă să iasă în stradă pentru a scanda "Jos Guvernul!" şi "Justiţie, nu corupţie!".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeci de mii de români au ieşit din nou în stradă, sâmbătă, la Bucureşti, cerând demisia Guvernului de stânga şi exprimându-şi furia după "excesele" forţelor de ordine de la manifestaţia de vineri, scrie AFP

"Jos Guvernul!" şi "Justiţie, nu corpuţie!" au scandat manifestanţii, 30.000 potrivit publicaţiilor locale, sub privirile jandarmilor, mult mai numeroşi ca în ziua precedentă. 

Eugen, în vârstă de 62 de ani, şi Mădălina, în vârstă de 22 de ani, au ieşit în stradă pentru a doua zi consecutiv. Ca şi alte mii de expatriaţi, ei au revenit special din ţările unde trăiesc pentru a participa la "marea adunare a diasporei", vineri. Dar, primiţi cu gaze lacrimogene, ei spun că sunt dezamăgiţi să vadă că "lucrurile nu avansează" în România. 

Eugen, care lucrează în construcţii în Canada, denunţă "corupţia omniprezentă". Mădălina, muncitoare într-o uzină de textile din Marea Britanie, deplânge "dezinteresul" autorităţilor faţă de tineri. 

O pensionară din Bucureşti, Floarea Toader, de 64 de ani, a declarat pentru AFP că a decis să se alăture manifestanţilor "după ce a văzut vineri la televizor brutalitatea cu care jandarmii au intervenit împotriva oamenilor paşnici". 

"Copiii mei lucreată în Spania şi le-ar plăcea să se întoarcă în România. Dar, pentru moment, nu se pune problema, pentru că liderii nu sunt interesaţi decât de ei înşişi şi nu fac nimic pentru alţii", adaugă femeia care purta pe umeri un drapel românesc. 

Agenţia precizează că "în jur de 4 milioane de români (din populaţia totală a României de 20 de milioane) au emigrat în ultimii 15 ani, în căutarea unei vieţi mai bune. În 2017, ei au trimis familiilor lor 4,3 miliarde de euro, adică aproape 2,5 % din produsul intern brut al României, una dintre cele mai sărace ţări ale Uniunii Europene, unde salariul mediu se ridică al 520 de euro". 

Deutsche Welle titrează: "În ciuda sutelor de persoane rănite noaptea trecută, zeci de mii au protestat din nou în a doua noapte în Bucureşti". 

The Guardian: "Protestele au continuat în România, după ce 450 de oameni au fost răniţi în ciocnirile cu forţele de ordine".

"Mii de oameni continuă să protesteze la Bucureşti" în a doua noapte după ciocnirile violente cu forţele de ordine, scrie şi BBC News. Demonstraţii similare au avut loc în oraşe precum Cluj, Sibiu, Timişoara şi Iaşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.