Malala Yousafzai şi-a exprimat speranţa că noul portret expus la National Portrait Gallery din Londra să reamintească vizitatorilor că fetele din lumea întreagă luptă pentru schimbare, notează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Galeria a dezvăluit marţi unul dintre cele două portrete ale lui Yousafzai, o activistă pentru educaţia fetelor şi cea mai tânără câştigătoare a premiului Nobel. 

Un portret este expus la Londra, în timp ce altul va fi văzut în 2020 în oraşul de adopţie al lui Yousafzai, Birmingham. 

Ambele portrete sunt realizate de artistul fotograf şi regizorul de origine iraniană Shirin Neshat.

Yousafzai a spus că este onorată că portretul ei va fi expus alături de unii "dintre cei mai influenţi scriitori, artişti şi lideri britanici".  

Ea a adăugat: "Sper să reamintesc vizitatorilor că fetele de pretutindeni luptă pentru schimbare în comunităţile şi ţările lor - povestea lor trebuie să fie auzită". 

Yousafzai a devenit o figură proeminentă în 2009, când a scris despre viaţa ei sub ocupaţia talibană din valea Swat, Pakistan, şi despre fete, cărora le era interzisă educaţia. În 2012, la vârsta de 15 ani, a fost împuşcată în cap de un taliban care s-a urcat în autobuzul şcolii şi a întrebat: "Cine e Malala?".

Ea s-a recuperat în Birmingham, unde a ales să rămână cu familia sa, şi a continuat să facă campanie. 

În 2013, Yousafzai i-a fost acordat Premiul Internaţional pentru Pace al Copiilor şi a înfiinţat împreună cu tatăl ei, Ziauddin, Fundaţia Malala cu scopul de a "munci pentru o lume în care fiecare fată poate învăţa şi conduce fără teamă”.

În 2014, ea a primit Premiul Nobel pentru Pace împreună cu activistul indian pentru drepturile copiilor, Kailash Satyarthi.

Acum, în vârstă de 21 de ani, Malala Yousafzai studiază filosofia, politica şi economia la Universitatea Oxford. 

Fotograful Shirin Neshat a spus că s-a simţit intimidat de reuşitele lui Yousafzai. "Când a sosit la studio pentru a fi fotografiată am fost imediat surprins de timiditatea, gentileţea şi comportamentul ei sfios. Astăzi, când mă gândesc la întâlnirea noastră, am rămas cu impresia de umilinţă, înţelepciune şi un simţ rar al frumuseţii interioare". 

Al doilea portret al lui Yousafzai, în care apare stând în banca de la şcoală cu o carte deschisă în faţă, va fi expus la Muzeul din Birmingham în 2020, proiect care face parte din iniţiativa "Coming Home" a National Portrait Gallery, în care 50 de portrete din colecţia naţională vor fi expuse în locuri de care sunt cel mai bine legate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.