Autorităţile poloneze au anunţat marţi că peste 200 de monumente ridicate de trupele sovietice după cel de-al doilea război mondial, pentru a marca eliberarea Poloniei de sub ocupaţia Germaniei Naziste, vor fi mutate într-un muzeu construit în aer liber, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Monumentele au fost ridicate pentru a glorifica rolul vital jucat de trupele sovietice în eliminarea naziştilor, însă mulţi polonezi susţin că aceastea au fost inaugurate în cele patru decenii de comunism şi ar trebui expuse într-un context istoric.

Între timp, planul autorităţilor poloneze ar putea să stârnească furia ruşilor. Relaţiile bilaterale polonezo-ruse sunt deja tensionate.

Institutul Naţional al Memoriei (IPN) a propus găzduirea monumentelor într-un parc construit peste fosta baza militară sovietică Borne Sulinowo, situată într-un oraş din nord-vestul Varşoviei. Monumentele vor fi folosite pentru a preda istoria tinerelor generaţii.

Directorul IPN, Andrzej Zawistowski, a susţinut că planul include 229 de monumente care se referă la un neadevăr, respectiv la ”mulţumirea polonezilor pentru recăpătarea independenţei cu ajutorul trupelor sovietice”.

Polonia vede dominaţia sovieticilor după cel de-al doilea război mondial drept o perioadă de opresiune, iar relaţiile dintre Varşovia şi Moscova au fost tensionate în urmă cu mulţi ani.

Planul ar putea să aibă consecinţe în diplomaţie, dacă avem în vedere că Moscova a protestat vehement atunci când un monument sovietic a fost eliminat anul trecut din oraşul Pieniezno.

Rusia susţine că este un semn de lipsă de respect pentru sacrificiul trupelor sovietice, care au luptat pentru eliberarea teritoriului polonez de sub ocupaţia nazistă. Mai mult de 20 de milioane de soldaţi sovietici au murit în timpul celui de-al doilea război mondial.

Mai mult, Moscova susţine că statul polonez este obligat să protejeze monumentele de război portrivit acordului bilateral din 1994. Însă, Varşovia argumentează că acest acord se referă doar la cimitirele sovietice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.