Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă deschiderea expoziţiei „Marea Unire. Povestea ei în medalii şi plachete”, care va fi disponibilă publicului începând cu 1 Decembrie, Ziua Naţională a României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia oferă publicului ocazia de a rememora un eveniment crucial din istoria României, evidenţiind acest moment unic al Marii Uniri prin intermediul unor bunuri cu valoare deosebită din colecţia medalistică a muzeului.

Medaliile şi plachetele prezentate în cadrul expoziţiei reprezintă nu doar opere artistice remarcabile, ci şi documente istorice prin care mesajele politice şi evenimentele importante ale vremii au fost transmise şi celebrate. Aceste piese de colecţie reprezintă o modalitate elegantă de a aminti şi comemora actele de curaj ale personalităţilor marcante care au avut un rol instrumental în realizarea Marii Uniri, în 1918.

Printre personalităţile evidenţiate în cadrul expoziţiei se regăsesc suveranii României, regele Ferdinand I şi regina Maria, politicienii Ion I. C. Brătianu şi Iuliu Maniu, omul de cultură Alexandru Lapedatu, diplomaţii Charles de Beaupoil (contele de Saint-Aulaire) şi Alexandru Emanoil Lahovary, precum şi militari notabili, cum suntꓽ Vasile Rudeanu, Henri Pierre Lafont, Henri Mathias Berthelot şi Alexandru Averescu. Aceşti eroi ai vremii au avut un rol esenţial în modelarea cursului istoriei recente a statului român.

Expoziţia aduce în atenţie nu doar medaliile care comemorează marile personalităţi, ci şi pe acelea care evidenţiază serbările Unirii, de la cele mai apropiate de eveniment şi până în anul 1993. De asemenea, sunt prezentate piese care amintesc de monumentele dedicate eroilor din Primul Război Mondial, oferind o privire cuprinzătoare asupra contextului istoric al vremii. În completarea acestora, expoziţia prezintă şi exemplare ale uneia dintre cele mai importante decoraţii româneşti din perioada interbelică, Ordinul Ferdinand I, printre care se află şi Ordinul Ferdinand I în grad de colan primit de Nicolae Titulescu, piesă clasată în categoria tezaur a patrimoniului naţional.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 1 - 31 decembrie, de miercuri până duminică, între orele 9.00 - 17.00 (Casa de Bilete se închide la 16.15).
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.