Cea mai veche pictură rupestră în Indonezia, un oraş considerat pierdut în Egipt, mască din aur masiv în China sunt câteva dintre descoperirile majore ale anului 2021. Cele câteva mii de campanii de săpături desfăşurate de arheologi în fiecare an pe planetă oferă, din când în când, descoperiri prodigioase pentru curioşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea mai veche pictură rupestră

O echipă internaţională de arheologi a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută în lume: o imaginea de dimensiune reală a unui mistreţ, realizată acum cel puţin 45.500 de ani în Indonezia. Pictura a fost descoperită în insula Sulawesi din 2017 de Basran Burhan, un doctorand, în cadrul săpăturilor arheologice pe care echipa le-a efectuat împreună cu autorităţile indoneziene. Înaltă de 54 de centimetri şi 1,36 metri lăţime, această pictură a unui mistreţ din Celebes a fost realizată datorită unui pigment de ocru roşu închis. Mistreţul este reprezentat cu o coamă scurtă de păr, precum şi excrescenţe faciale asemănătoare colţilor, tipice adulţilor speciei. Două contururi de mâini sunt vizibile deasupra în spatele porcului şi par să se confrunte cu alţi doi mistreţi care nu s-au păstrat decât parţial. Toate dau impresia că reprezintă o scenă narativă.

Pergament biblic, lângă Marea Moartă

Un vechi pergament biblic, vechi de 2.000 de ani, a fost descoperit în martie, în Israel, lângă Marea Moartă, în rezervaţia naturală de la Nahal Ever. Este vorba despre un text din Vechiul Testament. Textul este scris în greacă, dar cuvântul "dumnezeu" apare aici în ebraica veche. Este un pasaj din Vechiul Testament. 

Un Rembrandt surprizător

Un tablou care a căzut de pe perete într-o casă din zona rurală a Romei în 2016, s-a dovedit, după restaurări, a fi o pictură de Rembrandt, care se credea că a supravieţuit doar prin copii deţinute de mari instituţii, potrivit CNN. În vara lui 2021, Fundaţia Italiană pentru Patrimoniu a confirmat că tabloul „L’Adorazione dei Magi/ Adorarea Magilor”, un ulei pe hârtie montat pe pânză, este un original realizat de prolificul maestru olandez. Rembrandt a pictat lucrarea în 1632-1633 şi îi înfăţişează pe cei trei înţelepţi care se întâlnesc pentru prima dată cu pruncul Isus.

Tavanul roman din Chartres

Ornamente în formă de ou sau de frunze în formă de inimă, binecunoscute specialiştilor în arta romană, apar pe faţada multor monumente ale Antichităţii. Arheologii au fost surprinşi să le descopere în oraşul Chartres, în fântăna monumentală din sanctuarul galo-roman din Saint-Martin-au-Val. Nu în marmura şi calcarul bazinului de apă, ci printre rămăşiţele bine conservate ale unui tavan casetat din lemn din secolul al II-lea. Singura vestigie de acest gen descoperită în afara sitului antic de la Herculaneum, din regiunea Vezuviului. Descoperită din 2018, a fost prezentată publicului în luna septembrie 2021. 

„Oraşul pierdut” al lui Amenhotep III

O echipă de arheologi egipteni a descoperit „cel mai mare oraş antic din Egipt”, vechi de 3.000 de ani, în apropiere de Luxor, în sudul ţării. Misiunea a început excavările în septembrie 2020 între templele lui Ramses al III-lea şi a lui Amenhotep III de lângă Luxor, la aproape 500 de kilometri de Cairo. Oraşul este format din "trei palate regale (...) precum şi un centru administrativ şi unul de producţie". Dar arheologii au dezgropat şi "o zonă de pregătire a hranei" cu o "brutărie", "un cartier administrativ" şi "un atelier" de construcţie. Au fost de asemenea descoperite două morminte de "vaci sau tauri", precum şi un corp uman "neobişnuit". 

250 de morminte în sudul Egiptului

Aproximativ 250 de morminte vechi de 4.200 de ani au fost prezentate de autorităţile egiptene în provincia Sohag, în sudul ţării. În morminte au fost găsite vase din ceramică şi obiecte dedicate zeităţilor egiptene. De asemenea, au fost descoperite vase mici din alabastru, oase umane şi de animale, precum şi relicve de calcar care pot fi "stele funerare (...) datând din a 6-a dinastie. 

Car de ceremonie şi cameră de sclavi în Pompei

Arheologii de la Pompei au descoperit vestigiile unei „camere de sclavi”, o descoperire excepţional de rară într-o vilă romană distrusă de erupţia vulcanului Vezuviu acum 2.000 de ani. Mica încăpere care adăposteşte trei paturi, unul de mărimea unui copil, opt amfore, un ulcior de ceramică şi un cufăr din lemn, a fost descoperită în timpul săpăturilor de la vila din Civita Giuliana, un cartier situat la câteva sute de metri nord de parcul arheologic din Pompei, acoperit în anul 79 după Hristos. Acolo a fost descoperit, la începutul anului, un mare car de ceremonie, în stare excelentă. Potrivit arheologilor, camera a fost probabil ocupată de sclavii care se ocupau de car. 

Măştile din aur de la Sanxingdui

Aceste podoabe ceremoniale remarcabile au fost găsite alături de alte 500 de alte rămăşiţe antice distribuite în fundul a şase gropi, în sud-vestul Chinei, în situl arheologic Sanxingdui. Erau şi alte măşti şi figurine din bronz, fildeşuri, cuţite, ornamente vegetale preţioase precum şi diverse obiecte din jad. Datate din epoca bronzului, în jurul anului 1000 î.Hr., aceste măşti descoperite în martie 2021 au suferit o restaurare meticuloasă înainte de expunerea lor la Guanghan, în sudul Chinei, din septembrie. Cel mai frumos exemplar ar cântări aproape 280 de grame şi ar fi făcut din aur în proporţie de 84%.

Capul unei statui din marmură a împăratului Octavian Augustus

Capul unei statui din marmură a lui Octavian Augustus, primul împărat al Romei, veche de 2.000 de ani, a fost descoperit în Isernia, un oraş din regiunea italiană Molise. Capul, cu o înălţime de 35 de centimetri, datează din perioada 20 - 10 î.e.n. 

Noi descoperiri despre picturile lui Van Gogh

În octombrie, Muzeul de Artă din Dallas a expus noi descoperiri cu privire la picturile lui Vincent Van Gogh cu livadă de măslini, inclusiv urmele unei insecte care, din păcate, a aterizat în vopseaua sa, ceea ce oferă dovezi despre locul în care cel puţin una dintre lucrări a fost creată.

Templele Soarelui „pierdute”

În noiembrie, arheologii au dezvăluit că au crezut că au găsit unul dintre „templele soarelui” considerate pierdute din Egipt, datând de la mijlocul secolului 25 î.Hr., sub un alt templu din Abu Ghurab.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.