Pianistul Dan Grigore, artist singular, încadrat de publicaţia Les grands pianistes du XX-ème siècle între cele mai importante patru nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti şi Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naţionale Radio.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul Misha Katz, o prezenţă deja cunoscută publicului din România prin colaborarea sa frecventă cu Orchestrele şi Corurile Radio. Programul concertului va cuprinde Uvertura în stil italian, D 590, de Franz Schubert, Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian şi orchestră, op. 73 – Imperialul de Ludwig van Beethoven şi Simfonia nr. 9 în mi minor, op. 95 – Din lumea nouă de Antonin Dvořák.

Cotat de critica internaţională în rândul marilor pianişti ai lumii, Dan Grigore este unul dintre cei mai mari muzicieni români. Pianist, profesor universitar, eseist, om de radio şi televiziune, Dan Grigore este astăzi un reper de necontestat în spaţiul cultural din ultima jumătate de veac.

A concertat cu mari nume ale baghetei, în prestigioase săli de concerte din întreaga lume. Ilustru creator de şcoală, a format şi îndrumat pianişti cu o solidă carieră internaţională. Arta sa i-a adus prietenia şi admiraţia numelor de frunte ale culturii - muzicieni, actori, poeţi, scriitori, cineaşti, filozofi - împreună cu care a realizat evenimente de neuitat.

Este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte ”George Enescu” din Iaşi, a primit prima disticţie oficială din cariera sa din partea Guvernului Francez în 1999 - ”Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor” - şi a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a Statului Român: Marea Cruce a Ordinului ”Steaua României”. Cu ocazia recentei sale aniversări a fost investit de către Majestatea Sa Regele Mihai, cu titlul de ”Pianist al Casei Regale” şi i s-a conferit decoraţia regală ”Nihil Sine Deo”.

Elev al celebrului Leonard Bernstein – care afirma despre muzicianul de origine rusă Misha Katz că ”aşa o înţelegere a muzicii poate fi explicată doar printr-un har divin”, Misha Katz a dirijat în renumite săli de concerte precum Concertgebouw (Amsterdam), Alte Oper (Frankfurt), Salle Pleyel (Paris), Sala de concerte a Conservatorului Ceaikovski (Moscova), Teatrul Manoel (Malta), Wigmore Hall (Londra), Ateneul Român (Bucureşti), Teatrul Bolshoi (Rusia), Auditorium (Monte Carlo), Herkulessaal (München).

Concertul de pe 17 martie poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe site-urile www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.