Regizoarea filmelor "Mamma Mia!" şi "The Iron Lady", Phyllida Lloyd, se află printre personalităţile britanice din industria de divertisment care condamnă bombardamentul Centrului Cultural Said al-Mishal, singurul loc din Gaza unde copiii beneficiau de o experienţă cinematografică adevărată, scrie The Hollywood Reporter.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 18 februarie, aproape 150 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 15 ani proveniţi din lagăre de refugiaţi aflate în Fâşia Gaza au fost transportaţi cu autobuzele la Centrul Cultural Said al-Mishal pentru o vizionare a filmului de animaţie "Mr. Peabody and Sherman". 

Evenimentul a fost organizat de asociaţia "Cinema pentru copiii din Gaza", un grup de voluntari care are ca scop să ofere "un spaţiu creativ acolo unde copiii să fie doar copii" în timp ce supravieţuiesc "realităţii amare a pierderilor, greutăţilor şi războiului". Proiecţia a fost considerată un eveniment special. 

Centrul Cultural Said al-Mishal, al doilea cel mai mare teatru de pe teritoriu, localizat în tabăra de refugiaţi de pe plaja din oraşul Gaza, era diferit - un ecran adecvat într-o sală întunecoasă, scaune tapiţate şi ceva ce părea să semene cu ideea de cinema. 

Pe 9 august, la ora 6.30 p.m, în contextul escaladării tensiunilor dintre Israel şi Hamas şi al unor săptămâni de violenţe, clădirea care găzduia Centrul Cultural respectiv a fost lovită de 10 rachete trase de avioanele israeliene. Cele cinci etaje s-au prăbuşit în câteva secunde.

Pe 16 august, un grup format din 14 cunoscuţi regizori şi scenarişti britanici, printre care Phyllida Lloyd, regizoarea filmelor "Mamma Mia!" şi "The Iron Lady" (care i-a adus lui Meryl Streep un premiu Oscar), Rufus Norris, directorul The National Theater, şi Vicky Featherstone, director artistic la Royal Court Theatre, au semnat o scrisoare în The Guardian, condamnând distrugerea centrului. 

"Suntem profund şocaţi că acest act de distrugere nu a fost relatat pe larg în presa britanică", se arată în scrisoare. "Sprijinim toate eforturile pentru ca misiunea Al-Misha să continue, precum şi campania de reconstruire a centrului. Cerem guvernului Marii Britanii şi comunităţii internaţionale să ia atitudine, să încerce o restabilire a situaţiei din Gaza, să protejeze civilii ca obligaţie primordială şi să ia măsuri ferme pentru a se asigura că încălcările dreptului internaţional nu sunt tolerate", se adaugă în apel. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.