"Un creator cu uriaşă energie", "nume de marcă al regiei şi şcolii de teatru din România", "a apus steaua unui om şi a unui regizor care a făcut istorie în teatrul românesc" sunt câteva dintre aprecierile oamenilor de cultură la moartea regizoarei Cătălina Buzoianu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ne-am bucurat de prezenţa ei la Sibiu încă de la începuturile FITS, cu spectacole care au avut un impact extraordinar asupra publicului precum „Pescăruşul” de la Teatrul Mic Bucureşti, "Patul lui Procust" de la Teatrul Bulandra Bucureşti, "Chira Chiralina" de la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila. A lucrat împreună cu Institutul Internaţional de Teatru Mediteranean unele dintre cele mai puternice proiecte europene. Actorii cei mai mari ai ţării au trecut prin distribuţiile din spectacolele regizate de domnia sa. Suntem cu gândul alături de Velica Panduru şi Ştefan Iordănescu. În plină vară, brusc se face frig. Drum cu lumină, Cătălina Buzoianu!", a scris Constantin Chiriac, directorul FITS. 

Criticul literar Ioan Stanomir: "Cătălina Buzoianu a fost una dintre inovatoarele formei teatrale la noi. Ne despărţim de un creator cu uriaşă energie. Dumnezeu să o odihnească în pace!". 

"Drum lin, Cătălina Buzoianu...", a scris şi regizorul Eugen Jebeleanu. "Vă mulţumesc pentru tot ce aţi fost pentru atâtea generaţii de artişti şi spectatori. Vă mulţumesc pentru că aţi dat viaţă omului şi artistului pe care îl iubesc fără limite, scenografa Velica Panduru. Vă mulţumesc pentru această întâlnire, generoasă cât o întreagă şcoală de teatru. Vă mulţumesc şi vă aplaud. Rămas bun...". 

Teatrul Evreiesc de Stat i-a adus de asemenea un omagiu doamnei Cătălina Buzoianu, "nume de marcă al regiei şi şcolii de teatru din România". "Cătălina Buzoianu a montat pe scena TES spectacolul "DIBUK" de S. Anski, în anul 1995. Fie-i memoria binecuvântată!". 

TNB: "O mare pierdere pentru teatrul românesc: regizoarea Cătălina Buzoianu a părăsit această lume, la 81 de ani.
Ne leagă amintiri frumoase cariera sa, de spectacolele minunate pe care le-a montat, rămânând memorabilă "Menajeria de sticlă" montată în 2006 la TNB. Dumnezeu să o odihnească!".

Şi Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra" a anunţat marea pierdere. "Doamna Cătălina Buzoianu, unul dintre cei mai mari regizori, un nume emblematic pentru teatrul românesc şi cel internaţional, a trecut la cele veşnice. Regizor la Teatrul Bulandra timp de peste două decenii, doamna Cătălina Buzoianu a montat aici numeroase spectacole de referinţă, printre care amintim: "O dimineaţă pierdută" de Gabriela Adameşteanu (adaptare proprie, 1986), "Patul lui Procust" după Camil Petrescu (1995), "Şase personaje în căutarea unui autor" de Luigi Pirandello (1995), "Copilul îngropat" de Sam Shepard (1996), "Petru" de Vlad Zografi (1998), "Mutter Courage" de Bertolt Brecht (1999), "Turandot" de Carlo Gozzi (2000), "Odiseea 2001" (după un scenariu propriu şi realizat în coproducţie cu Teatrul Tourski, Marsilia), "Tatăl" de August Stindberg (2004), "Richard al III-lea se interzice" de Matei Vişniec (2006). Fie ca sufletul doamnei Cătălina Buzoianu să se odihnească în pace!". 

"A apus Steaua unui om şi a unui regizor care a făcut Istorie în Teatrul Românesc! Dumnezeu să o odihnească pe Cătălina Buzoianu! Condoleanţe, Velica ! Condoleanţe, Ştefan Iordănescu! Condoleanţe familiei!", a scris actriţa Oana Pellea pe Facebook.

"Dumnezeu să o ierte şi să o odihnească pe doamna Cătălina Buzoianu! Multe dureri zilele astea...", a scris actorul Cosmin Şofron.

Vlad Massaci: "A murit Cătălina Buzoianu. Am avut norocul să-i fiu student. Mulţumesc pentru tot, doamna Buzoianu".

Regizoarea Cătălina Buzoianu a murit sâmbătă, la vârsta de 81 de ani. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.