Patru opere ale artistului Banksy sunt scoase la licitaţie miercuri, la casa Artcurial din Paris, şi toate măsurile de precauţie au fost luate pentru a preîntâmpina o nouă provocare, care nu este exclusă, mai ales după evenimentul din această lună de la Sotheby's, când tabloul "Girl with Balloon" s-a autodistrus parţial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aşteptăm liniştiţi vânzarea, dar dacă trebuie să se întâmple ceva, nu va fi o repetare", estimează pentru AFP Arnaud Oliveux, expert, însărcinat cu vânzarea.

Banksy Brandalism Love Rat (alb) - 2016, estimat între 500 şi 750 de euro
Banksy Brandalism Love Rat (alb) - 2016, estimat între 500 şi 750 de euro

Printre numeroasele loturi, trei serigrafii şi un obiect (un şobolan din răşină care ţine o pensulă) ar trebui să fie adjudecate. 

"Soup can Yellow/ Emerald/ Brown - 2005, serigrafie estimată între 15 000 şi 20 000 de euro

La începutul lunii octombrie, autodistrugerea parţială în faţa publicului a unei opere, imediat după achiziţia sa pentru suma de 1,042 milioane de lire sterline (1,185 de milioane de euro) la Sotheby's Londra, a stârnit nelinişte pe piaţa de artă. 

Această reproducere în vopsea actrilică şi aerosol a uneia dintre cele mai cunoscute opere ale lui Banksy, înfăţişează o fetiţă care lasă să zboare un balon roşu în formă de inimă. 

Chiar după ce a fost adjudecată pentru 1,042 de milioane de lire sterline, pânza a trecut parţial prin partea inferioară a ramei, decupată de lamele fine verticale. 

Misteriosul artist din Bristol care îşi menţine anonimatul a revendicat acest eveniment pe piaţa de artă, dorind să denunţe "comecializarea" sa. Lucru care nu a împiedicat ca opera să devină şi mai valoroasă, la peste două milioane de euro. 

În toate ipotezele, au existat complici ai lui Banksy în sală pentru a declanşa bateria care a permis autodistrugerea tabloului. Dacă nu a fost chiar Banksy, s-a speculat. 

"Banksy nu a distrus o operă în timpul unei licitaţii, el a creat una", a subliniat atunci responsabilul casei de licitaţii, Alex Branczik. El a precizat că opera a fost redenumită "Love is in the Bin" (Dragostea este în coşul de gunoi) după acest eveniment. Noua lucrare a fost expusă pentru public în sediile Sotheby's de la Londra, pe 13 şi 14 octombrie.

Originar din Bristol, Banksy - despre care se spune că ar fi Robert Del Naja, membru al grupului Massive Attack - a devenit cunoscut pentru graffiti-urile amplasate în diverse oraşe ale lumii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.