Aurelian Bădulescu, viceprimar al Capitalei, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că pentru vizita Papei Francisc la Bucureşti, pe lângă măsurile speciale de securitate au fost luate şi mai multe administrative. În plus, a fost prezentată o parte din programul artistic pregătit pentru ziua şi seara de vineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instituţiile de învăţământ, publice şi private, vor fi închise vineri, „reuşind să eliminăm o problemă foarte mare, aceea a accesului în zonele care sunt afectate de măsurile organizatorice ce la nivelul Municipiului Bucureşti”, a spus Bădulescu.

„Papa vine o dată la câteva zeci de ani, cred că trebuie să fim cu inima deschisă... Cine e nemulţumit să intre pe site-ul Vaticanului şi să facă o plângere acolo. Noi facem recomandări, Inspectoratul a decis închiderea şcolilor. Rămâne la latitudinea fiecărei instituţii legat de suspendare cursurilor de joi”.

Cele mai importante activităţi de masă la care va participa Papa Francisc la Bucureşti vor avea loc la ora 17.00, la Catedrala Mântuirii Neamului, unde, împreună cu Patriarhul Daniel, va saluta mulţimea, şi la ora 18.10, la Catedrala Sf. Iosif, unde va prezida Sfânta Liturghie, apoi va porni spre Piaţa Victoriei. 

„Pentru aceste două evenimente s-au luat măsuri speciale pentru asigurarea securităţii tuturor participanţilor”, a spus viceprimarul.

Traficul va fi restricţionat pe mai multe străzi din jurul catedralei, începând cu ora 11.00, iar Calea Victoriei, începând cu ora 16.00. Riveranii sunt rugaţi să nu îşi parcheze maşinile de pe străzile vizate. În caz contrar, ele vor fi mutate şi nu va exista o contravenţie.

„Credem că nu vor fi probleme”. Viceprimarul a adăugat: „Odată cu venirea şi rugaciunea Sfântului Părinte, poate vine şi liniştea peste acest oraş, peste această ţară”.

Nouăsprezece sectoare sunt dedicate celor 25.000 de persoane care s-au înscris prin intermediul platformei, iar pentru acestea vor fi nouă puncte de acces.

Este necesar ca oamenii să aibă asupra lor un document de identitate. Facilităţi vor deservi toate sectoarele – toalete ecologice, coşuri de gunoi, puncte de alimentare cu apă. Ţinuta decentă şi un comportament adecvat se numără între cerinţe. Vor fi amenajate zone speciale, pregătite pentru persoane cu dizabilităţi şi pentru familii cu copii mici.

Este interzis accesul aprticipanţilor în sectoare cu băuturi alcoolice, obiecte contondente, cu animale de companie.

După control de securitate, fiecare persoană va primi la intrarea în sectorul unde a fost arondat sacul pelerinului – care va conţine o şapcă, o pelerină pentru ploaie, un steguleţ cu drapelul, pe o parte, şi însemnele Vaticanului, pe alta, broşura cu programul, precum şi texte care vor fi citite şi cântate şi o decadă de rosariu.

Scaune de spovadă vor fi amplasate în mai multe puncte.

Accesul în zona Catedralei Sf. Iosif va putea fi făcut în intervalul orar 12.30 - 16.30, şi până la 17.30, în sectoarele din Piaţa Revoluţiei.

Cincisprezece ecrane de diferite dimensiuni, dintre care două din partea Primăriei, vor fi amplasate în centrul oraşului.

Traseul exact pe care se va deplasa Papa nu a fost dezvăluit încă, din motive de securitate, însă va fi comunicat.

Altar Catedrala Sf. Iosif, reprezentare grafică
Altar Catedrala Sf. Iosif, reprezentare grafică

Sfânta Liturghie va începe la ora 18.10 şi va dura aproximativ 1 oră şi 20 de minute. Suveranul Pontif va părăsi Catedrala, va urca în papamobil şi va ieşi în strada General Berthelot, apoi va merge pe Calea Victoriei până în faţa Ateneului şi a Palatului Regal. În timp ce va saluta mulţimea, pe scena amplasată în centrul Bucureştiului vor avea loc momente artistice.

Două scene vor fi amenajate în curtea Catedralei Sf. Iosif şi în Piaţa Ateneului. Aici vor avea loc momente artistice susţinute de grupuri parohiale, bandul grupului de tineret, va putea fi vizionat programul Sfântului Părinte prin Bucureşti, pentru care va exista o regie video şi semnalul TVR, broadcasterul oficial.

În timp ce şi după trecerea Papei prin Piaţa Revoluţiei „pregătim un program artistic cu suprize, un dar pentru oraş, nu doar pentru catolici”, a spus Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti. Dintre cele dezvăluite marţi se numără recitalurile Corului Madrigal, Corului de copii Cantus Mundi, Orchestrei Simfonice Bucureşti alături de dirijorul Andrei Tudor şi al Monicăi Anghel.

Trei sute de voluntari s-au înscris. Ei vor purta tricouri galbene, înscripţionate „Sunt voluntarul Papei Francisc”.

„Nimeni nu va fi exclus de la vizita Sfântului Părinte”, a concluzionat Doboş.

La conferinţă au fost prezentate şi patru veşminte create special în Polonia pentru vizita Papei după designul realizat de Comisia Liturgică.

Vizita în România va fi a 29-a călătorie apostolică a Papei Francisc. Suveranul Pontif se va afla în ţara noastră de vineri până duminică, la invitaţia autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice din România.

Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita Bucureştiul, Iaşiul şi Blajul, precum şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc.
Vizita a fost pusă sub motto-ul „Să mergem împreună!” şi va avea în primul rând un caracter pastoral, dar va însuma şi importante valenţe ecumenice.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.