Organizatorii Festivalului de Film de la Berlin au făcut apel la pace cu privire la situaţia din Ucraina, care se află în prezent în conflict militar după ce forţele ruse au atacat joi dimineaţă, scrie Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Noi - lucrătorii festivalului, artiştii, realizatorii de film - ne gândim cu drag la prietenii noştri din Ucraina şi suntem alături de ei într-un apel la pace”, au transmis organizatorii festivalului într-un comunicat emis joi.

„Acum o săptămână, Festivalul Internaţional de Film de la Berlin sărbătorea o ediţie complicată, dar de succes. Cineaşti, artişti şi jurnalişti din întreaga lume s-au adunat la Berlin pentru a se bucura de o experienţă colectivă şi plină de bucurie. Sentimentul de a fi din nou împreună, fără diferenţe de naţionalitate, religie sau cultură, ne-a unit într-un mod pe care doar festivalurile de film îl pot realiza”, se mai spune în comunicat.

„În timp ce aceste amintiri rămân proaspete, alte imagini au pătruns în viaţa noastră, aducând o perspectivă mai întunecată. Lumea este în pragul unei crize uriaşe. Ca o vitrină a lumii libere, Berlinale a pus întotdeauna în centrul său noţiunea de libertate şi voinţa de a face o punte între Est şi Vest”. 

Prin această declaraţie, organizatorii au subliniat că festivalul a prezentat filme legate de istoria şi cultura Ucrainei. Aceasta a inclus selecţia din 2022, „Klondike”, de Maryna El Gorbach, care are loc în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, unde au avut loc lupte la graniţa ruso-ucraineană din apropiere în 2014. Festivalul a prezentat şi „Terykony” de Taras Tomenko, „Numbers” de Oleg Sentsov în 2020, filmele Kirei Muratova şi primele scurtmetraje ale lui Myroslav Slaboshpytsky.

„Filmele nu pot schimba societatea şi cursul istoriei, dar pot ajuta la schimbarea minţii oamenilor. Filmele ne spun că lumea se află deja într-o stare prea precară pentru a adăuga şi mai multă suferinţă şi distrugere”, concluzionează comunicatul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.