O sondă spaţială a NASA a descoperit un „murmur” persistent şi straniu în spaţiul interstelar, dincolo de marginea Sistemului Solar, la peste 14 miliarde de kilometri de Pământ, potrivit NBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vibraţiile slabe, dar constante, au fost detectate de Voyager 1, care, după mai mult de patru decenii de călătorie prin cosmos, este cel mai îndepărtat obiect creat de om aflat în spaţiu.

Oamenii de ştiinţă spun că descoperirea, publicată în Nature Astronomy, oferă o imagine unică asupra mediului interstelar.

„Voyager 1se află într-o zonă interesantă a spaţiului care se află dincolo de aşa-numita heliosferă, care este bula protectoare ce cuprinde toate planetele din Sistemul Solar”, a spus Stella Ocker, doctorand la Cornell University din Ithaca (New York) şi unul dintre autorii studiului. „Este singura noastră unealtă în sondarea directă a naturii spaţiului interstelar”.

Cercetătorii nu ştiu încă ce provoacă „murmurul”, dar acesta a fost măsurat prin unde de plasmă în ceea ce e cunoscut ca mediu interstelar, amestec de gaz, radiaţii şi particule care formează spaţiul dintre stele. Deşi nu este un semnal audio propriu-zis, el a fost captat ca vibraţii cu frecvenţă redusă, a mai spus Ocker.

Anterior, cercetătorii au putut face scurte măsurători ale mediului interstelar după erupţii periodice, dar izolate ale Soarelui, care emit unde de şoc ce se resimt în Sistemul Solar şi dincolo de el.

Noua descoperire sugerează că prin urmărirea acestor vibraţii persistente în mediul interstelar ar putea fi posibilă determinarea unor proprietăţi specifice ale acestui mediu, precum densitatea lui. Asta ar putea ajuta astronomii să înţeleagă mai bine mediul misterios de dincolo de Sistemul Solar.

Voyager 1 a trecut în spaţiul interstelar în 2012, iar „murmurul” a fost detectat prima dată în 2017, a adăugat Ocker. Nu este încă limpede de ce semnalul nu a apărut mai devreme sau ce poate însemna acel decalaj.

Oamenii de ştiinţă sunt nerăbdători şi să afle dacă sunetul persistent continuă pe măsură ce sonda călătoreşte şi mai mult în adâncul spaţiului interstelar.

Merav Opher, profesor de astronomie la Boston University, care nu a fost implicat în cercetarea aceasta, a descris descoperirea ca „fenomenală”, pentru că poate dezvălui mai multe despre cum bula magnetică de forma unui cocon din jurul Sistemului Solar interacţionează cu ce se află dincolo de ea.

„Sunt aproximativ zece ani de când Voyager 1 se află în spaţiul interstelar şi vedem că influenţa Soarelui este încă destul de puternică”, a mai spus Opher.

Voyager 1 şi sonda geamănă, Voyager 2, au fost lansate în 1977. Ambele au zburat dincolo de planetele gigant din afara Sistemului Solar depăşind graniţa heliosferei. Voyager 1 a intrat în spaţiul interstelar în 2012, iar Voyager 2, în 2018. 

Ocker a mai spus că noua cercetare este o dovadă că misiunea-pionier Voyager 1 continuă să transmită date după 44 de ani de la lansare, fiind „un dar al ingineriei pentru ştiinţă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.