O scrisoare în care Richard Wagner avertizează cu privire la influenţa evreiască în cultură va fi licitată, săptămâna viitoare, în Israel, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Wagner, ale cărui compoziţii din secolul al 19-lea, grandioase şi naţionaliste, cuprind elemente antisemite, misogine şi idei privind puritatea rasială, a fost compozitorul preferat al lui HItler.

În Israel nu există o lege care să interzică muzica lui Wagner să fie interpretată, însă orchestrele şi sălile de spectacole refuză să introducă compoziţiile lui în repertorii pentru a nu fi criticate de public.

Scrisoarea va fi licitată marţi, la Ierusalim. Ea este datată 25 aprilie 1869 şi este destinată filozofului Edouard Schure. 

Wagner a scris în scrisoare că asimilarea evreilor de către societatea franceză reprezintă „influenţa corozivă a spiritului evreiesc în cultura modernă”, adăugând că francezii ştiu „foarte puţine lucruri” despre evrei.

În 1850, Wagner a publicat sub pseudonim un pamflet antisemit, „Iudaismul în Muzică”, în care ataca evreii. În 1869 a fost republicat sub nume propriu.

Meron Eren, cofondator al casei de licitaţii Kedem, a spus că este pentru prima dată când scoate la vânzare un obiect ce a aparţinut lui Wagner.

„Wagner s-ar întoarce în mormânt dacă ar şti că un evreu bărbos din Ierusalim va profita de pe urma scrisorii lui”, a spus Eren.

În Israel există şi oameni care vor să distrugă tabuul din jurul lui Wagner şi să îi promoveze muzica. Între ei, Jonathan Livny, avocat şi şef al Israel Wagner Society.

El a afirmat că deşi israelienii folosesc produse germane, ca Volkswagen şi Mercedes, iar trenurile lor şi submarinele sunt făcute în Germania, continuă să îl boicoteze pe Wagner.

„Este uşor de boicotat, pentru că majoritatea nu ascultă muzica lui”, a spus Livny. În opinia lui, Wagner a devenint „un simbol al Holocaustului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.