Un triptic abstract de 10 metri lungime, semnat de Zao Wou-Ki, a fost adjudecat pentru suma de 65 de milioane de dolari, duminică, la Hong Kong, un record mondial pentru acest artist chinez printre cei mai proeminenţi, a anunţat casa de licitaţii Sotheby's.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Intitulată "Juin-Octobre 1985", compoziţia a fost comandată personal de arhitectul american de origine chineză I.M. Pei.

Zao şi Pei au provenit amândoi din familii de bancheri înstărite din regimul republican din China, care a fost înlocuit în 1949 de regimul comunist. Ei s-au cunoscut la Paris, în 1952, şi a urmat o lungă prietenie, potrivit casei de licitaţii, citată de AFP.  

Zao Wou-Ki a fost naturalizat francez la începutul anilor 1960. 

Opera cea mai impozantă a lui Zao a depăşit de departe lucrarea "29.01.64", vândută anul trecut la Christie's pentru 26 de milioane de dolari. 

"Juin-Octobe 1985" constituie "exemplul perfect" în viaţa artistului "de fuziune între tehnicile orientale şi occidentale şi filosofie", a comentat săptămâna trecută Vinci Chang, responsabil al departamentului de artă asiatică contemporană de la Sotheby's. 

Născut în China în 1920, Zao s-a instalat la Paris în 1948. A murit în 2013. 

Cumpărătorii asiatici sunt foarte activi în ultimii ani la licitaţiile de la Hong Kong, axându-se pe diamante, pictură şi ceramică veche care depăşesc toate recordurile. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.