O pictură în cerneală datând de o mie de ani, realizată de unul dintre cei mai mari maeştri ai literaturii chineze, Su Shi, a fost adjudecată pentru 52,5 milioane de euro (59,5 milioane de dolari), la o licitaţie organizată la Hong Kong, a anunţat luni casa Christie's, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această pictură, articolul cel mai scump vândut vreodată în Asia de Christie's, este "unul dintre cele mai rare tablouri chineze din lume", a explicat casa de licitaţii. 

Intitulată "Lemn şi piatră", această pictură în cerneală pe hârtie reprezintă un arbore bătrân care seamănă cu un dragon cu ramurile desfrunzite şi cu o piatră aşezată la rădăcini. 

Ruloul de 185,5 centimetri lungime este ornat cu caligrafie şi poeme chinezeşti din secolul al XI-lea şi poartă peceţile celor 41 de colecţionari. 

Su Shi, cunoscut şi sub numele Su Dongpo, este una dintre figurile culturale cele mai importante din istoria chineză. A fost un reputat intelectual, poet, pictori, un caligraf şi om de stat. 

"Numărul de opere care îi sunt atribuite cu siguranţă este foarte mic, probabil două sau trei. Operele sale sunt extrem de rare", a comentat Jonathan Stone, vice-preşedinte al departamentului de artă asiatică de la Christie's.

În 2010, "Dizhuming", un document de caligrafie chineză de Huang Tingjian - discipol al lui Su Shi - a fost vândut contra sumei de 64 de milioane de dolari (56,4 milioane de euro) la o licitaţie în Beijing. 

În ultimii ani, cumpărătorii asiatici au fost foarte activi la licitaţiile de la Hiong Kong, achiziţionând diamante, picturi şi ceramic veche, doborând toate recordurile. 

În septembrie, un triptic abstract de 10 metri lungime, intitulat "Juin-Octobre 1985", de Zao Wou-Ki - unul dintre cei mai cîutaţi pictori chinezi ai secolului al XX-lea - a fost adjudecat la 65 de milioane de dolari (57,3 milioane de euro) la Hong Kong de casa de licitaţii Sotheby's. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.