Descoperirea unei noi specii de broască - care are o piele verde fluorescent - în pădurile din America de Sud reprezintă primul caz cunoscut în lume de batracieni fluorescenţi, deschizând noi perspective în universul ştiinţei, informează AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Studiul, publicat în această săptămână în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), ”modifică radical ceea ce se ştia despre fluorescenţa din mediul terestru”, spun autorii cercetării.

Descoperirea a permis oamenilor de ştiinţă să identifice noi compuşi fluorescenţi care pot avea aplicaţii în ştiinţă şi tehnologie, a subliniat cercetătorul argentinian Julian Faivovich.

”Ea ridică şi problema comunicării vizuale în rândul batracienilor”, a subliniat savantul sud-american, care a coordonat acest studiu, în laboratorul său de la Muzeul de Ştiinţe Naturale din Buenos Aires.

”A fost incredibil să observăm acea fluorescenţă atât de intensă la acele broscuţe (Hypsiboas Punctatus) în captivitate”, a explicat cercetătorul argentinian, descriind acest ”fenomen fotobiologic”.

Oamenii de ştiinţă s-au întrebat mai întâi dacă fenomenul ”putea fi asociat cu viaţa în captivitate”, înainte de a îl observa însă, apoi, şi în mediul natural.

”Aceasta este prima broască fluorescentă observată vreodată de cercetători”, a adăugat Carlos Taboada, coautor al studiului.

”Fluorescenţa în organisme naturale este frecventă la speciile acvatice, la anumite insecte, dar ea nu a fost niciodată observată până acum la amfibieni”, a subliniat Maria Lagorio, specialistă în studii despre fluorescenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.