Jurnalista de origine turcă Pelin Ünker a fost condamnată la închisoare în legătură cu investigaţia Paradise Papers, fiind acuzată că i-a defăimat pe fostul prim-ministru al Turciei şi pe doi dintre fiii săi, potrivit icij.org.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un tribunal din Istanbul a condamnat-o pe Ünker, membră a International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), la 13 luni de închisoare pentru "defăimare şi insultă".  

Ünker, care a relatat în ziarul turc Cumhuriyet că fostul prim-ministru Binali Yildirim şi fiii săi deţineau companii în Malta, a fost amendată şi cu 1.615 dolari. 

Prim-ministru din mai 2016 până în iulie 2018, Yildirim a devenit preşedinte al Marii Adunări Naţionale din Turcia după ce postul de premier a fost desfiinţat. 

Unul dintre avocaţii lui Ünker, Tora Pekin, a vorbit în favoarea activităţii jurnalistei după hotărâre, declarând reporterilor locali că munca ei a fost atât corectă, cât şi în interesul public. 

Echipa sa juridică a declarat că plângerea împotriva reporterului, acum independent, a fost nedreaptă de două ori, pentru că a cuprins şi articole pe care nu le-a scris.

"Paradise Papers au fost investigate în toată lumea de către jurnalişti, dar doar unul este judecat pentru asta, Pelin Ünker", a spus Pekin. "Într-o societate democratică, presa are o datorie indispensabilă. Este obligată să dezvăluie toate documentele care sunt de interes public. Pelin a făcut asta". 

"Să înfiinţezi o companie într-un paradis fiscal...  Despre asta este toată povestea. Nu au negat acest lucru în plângere... Oamenii au dreptul să citească despre Paradise Papers", a mai spus avocata. 

După sentinţă, Ünker a declarat pentru ICIJ că intenţionează să facă apel ca urmare a hotărârii surprinzătoare a instanţei. Ea a afirmat că ceea ce este remarcabil este că reclamanţii au recunoscut că articolele ei sunt adevărate. 

"Această decizie nu este o surpriză pentru noi. Pentru că rezultatul a fost cert de la început. Nu există nicio infracţiune penală sau defăimare în articolele mele", a spus jurnalista. "Faptul este că fiii lui Binali Yildirim au companii malteze. Binali Yildirim a recunoscut că deţine aceste companii. Şi în rechizitoriu este acceptat acest lucru". 

"Deşi au recunoscut existenţa companiilor, ei au intentat proces şi pedeapsa a urmat. Este o premieră mondială: să recunoşti şi să pedepseşti în acelaşi timp". 

"Binali Yıldırım şi Berat Albayrak sunt primii şi singurii politicieni din lume care au intentat proces în legătură cu articole despre Paradise Papers". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.