O expoziţie de manuale, atlase şi caiete vechi de geografie şi o sesiune de Catan, celebrul joc de strategie, sunt câteva dintre evenimentele care vor avea loc în luna iunie la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vernisajul expoziţiei "Exerciţii cartografice. Manuale, atlase şi caiete de geografie din perioada 1873 - 1947" va avea loc joi, de la ora 18.00, la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti.

Expoziţia, care va fi deschisă în periaoda 8 iunie - 8 iulie, propune o călătorie în timp, prin intermediul câtorva atlase, manuale şi caiete vechi de geografie aflate în colecţii particulare, într-o selecţie realizată de curatorul Ramona Caramelea.

Expoziţia ilustrează o viziune punctuală, din perspectivă didactică şi se structurează în jurul a trei teme: exerciţii cartografice, cunoştinţe practice şi descoperirea naturii, metode de predare.

Pentru numeroase generaţii de elevi şi nu numai, manualul a fost principalul instrument de cunoaştere. Manualul, cu precădere cel de geografie, a fost o piesă esenţială în cadrul proiectelor politice şi ideologiilor vremii, iar discursul său a reflectat dimensiunea naţional(ist)ă.

În intervalul 1873 - 1947, acestei materii şcolare i-au fost atribuite două obiective majore: să-i facă pe elevi să-şi cunoască ţara, să le insufle ataşamentul faţă de aceasta (geografia României) şi să le explice modul în care era organizată şi constituită lumea (geografia lumii).

Pe lângă manuale şi atlase, în cadrul expoziţiei sunt prezentate şi câteva caiete ale unor elevi de liceu din prima jumătate a secolului XX; acestea ne oferă informaţii interesante despre natura lucrărilor şcolare (tipuri de sarcini şi activităţi), despre raportul cu instrumentele oficiale (manuale, atlase, lecţii) şi despre maniera de lucru a posesorilor.

În contextul absenţei din România a ideii de patrimoniu educaţional, expoziţia valorifică documente cu valoare patrimonială aparţinând culturii materiale şcolare, atrăgând atenţia publicului asupra importanţei şi necesităţii prezervărilor.

Ramona Caramelea este cercetător doctor în cadrul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu”, autoare a unor studii în domeniile istoriei educaţiei şi istoriei arhitecturii, membră în cadrul unor proiecte culturale şi de cercetare ştiinţifică. Este interesată de patrimoniul şcolar şi de istoria obiectelor care alcătuiesc cultura materială şcolară, iar manualele şi caietele de geografie se numără printre acestea. Consideră obiectele o sursă de cercetare pentru practici educaţionale trecute şi o moştenire culturală pe care încearcă să o aducă în atenţia publicului, în speranţa conştientizării importanţei acesteia.

Vizitarea expoziţiei este inclusă în biletul de acces în muzeu: 8 lei - tarif întreg, 2 lei - studenţi şi elevi, 4 lei - pensionari. La vernisaj, accesul este gratuit.

Hărţile vechi au fost constant sursa de inspiraţie pentru realizarea de jocuri, de la jocuri ”de societate”: Catan, Pandemic, Hannibal, până la jocurile de strategie de pe calculator: WarCraft, StarCraft, Civilization.

Sâmbătă, 9 iunie, începând cu ora 14.00, toţi cei peste 8 ani, doritori să înveţe să joace Catan chiar de la profesionişti sunt aşteptaţi la Muzeul Hărţilor pentru a petrece câteva ore la masa de joc dar şi pentru a cunoaşte secrete ascunse în hărţile din muzeu.

Participanţii vor beneficia de o prezentare a unei hărţi VIP din patrimoniul muzeului după care vor experimenta jocul Catan urmând instrucţiunile furnizate de reprezentanţii firmei Ideal Board Games care distribuie în România acest joc. La final se vor acorda două premii, constând în jocuri.

Participarea se face exclusiv pe bază de înscriere pe site-ul www.muzeulhartilor.ro, la pagina dedicată evenimentului, începând cu data de luni, 4 iunie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.