O emoţionantă scrisoare de adio a lui Arthur Rimbaud către sora sa Isabelle, datată 10 iulie 1891, a fost vândută la Sotheby's Paris pentru suma de 405.000 de euro, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cele trei pagini, geniul poeziei franceze îi mărturiseşte sorei sale mai mici tristeţea, că zilele îi sunt numărate. Documentul a fost trimis din spitatul din Marsilia. Poetul a murit în acelaşi an. 

"Ce nelinişte, ce oboseală, ce tristeţe când mă gândesc la toate călătoriile mele, şi cât de activ eram acum cinci luni!", scrie poetul. I-a fost amputat un picior din cauza unei tumori. Trist, Rimbaud este cuprins de nostalgie. Nu mai poate "să urce sau să coboare o singură treaptă" şi se simte "mizerabil". Scrisoarea conţine şi fraza devenită celebră: "Adio căsătorie, adio familie, adio viitor! Viaţa mea a trecut, nu sunt decât un trunchi imobil". 

Documentul a fost estimat între 80.000 şi 100.000 de euro.

Alte scrisori au fost puse în vânzare în această sesiune, între care una datată 10 septembrie 1884, în care Rimbaud îşi confesează dificila existenţă africană, atunci când a fost comerciant în Aden. Lotul a fost vândut cu 125.000 de euro. 

Legat de Rimbaud printr-o poveste de dragoste, Verlaine află în 1887 un zvon care îi anunţă moartea. Verlaine scrie atunci "Læti et errabundi", un poem de 100 de versuri. Un alt lot important, manuscrisul a fost achiziţionat pentru 43.000 de euro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.