O capodoperă a pictorului belgian René Magritte, care s-a aflat în colecţia uneia dintre muzele sale timp de 60 de ani, va fi vândută la licitaţie. Opera ar putea stabili un record în licitaţia organizată de Sotheby's la Londra, pe 2 martie, fiind estimată la 45 de milioane de lire sterline (60 de milioane de dolari), potrivit artnews.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vânzarea ar putea stabili un nou reper pentru pictorul suprarealist, al cărui preţ a crescut în ultimii ani. Recordul său din prezent este de 26,8 milioane de dolari, plătit pentru lucrarea „Le Principe du Plaisir” (1937) la Sotheby's în 2018. 

„L’empire des lumières” (1961), care va fi cap de afiş în sesiunea de vânzări din martie, prezintă o compoziţie pe care artistul a folosit-o frecvent în anii 1950 şi ’60. Scena înfăţişată este o vedere din exterior a unei case rezidenţiale suburbane, luminată în noapte, care aminteşte de cele văzute la Bruxelles, oraşul în care a locuit Magritte. Deşi casa este luminată din interior şi un felinar luminează o stradă întunecată, deasupra ei este un cer senin.

„Este una dintre cele mai dorite opere de artă modernă deţinută de un privat”, potrivit Sotheby's. 

Magritte a creat lucrarea pentru Anne-Marie Crowet Gillon, o baroneasă franceză şi fata avocatului Pierre Crowet. 

Gillon, care l-a întâlnit pe artist la vârsta de 16 ani, i-a pozat pentru mai multe lucrări lui Magritte, apărând ulterior în tabloul „The Ignorant Fairy” din 1950.

Helena Newman, preşedinta Sotheby’s European şi director al Departamentului de artă Impresionistă şi Modernă, a descris tabloul drept „imaginea definitivă a artei suprarealiste”. Din 2009, opera a fost împrumutată Muzeului „Magritte” din Bruxelles.

Pictura va fi expusă public la Sotheby’s Los Angeles luna aceasta şi va putea fi văzută şi la New York şi Hong Kong înainte de destinaţia finală, la sediul casei de licitaţii din Londra, unde va fi vândută. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.