O caligrafie aproape milenară, realizată de intelectualul chinez Su Shi, ar putea să fie adjudecată cu 51 de milioane de dolari (43,6 milioane de euro) la licitaţia organizată la sfârşitul lunii noiembrie, a estimat casa Christie's, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Lemn şi Piatră", desenată în cerneală pe un rulou de hârtie, reprezintă un arbore care seamănă cu un dragon. Opera, datând din perioada dinastiei Song (960-1279), este "una dintre picturile chineze cele mai rare din lume", potrivit Christie's.

Gânditorul chinez, cunoscut şi sub numele de Su Dongpo, este unul dintre cele mai importante personalităţi culturale din China. El a fost şi poet, scriitor, pictor, caligraf şi politician. 

"Operele pe care i le putem atribui cu certitudine sunt foarte puţine, cel mult două, trei. Sunt foarte rare", a subliniat Jonathan Stone, vice-preşedinte al Departamentului de artă asiatică de la Christie's.

Ruloul, lung de peste 1,85 metri, conţine caligrafii şi poeme semnate de patru eminenţi gânditori chinezi din secolul al XI-lea, precum şi sigilii de la 41 de colecţionari. 

Pictura va fi expusă din 1 septembrie şi va fi scoasă la licitaţie pe 26 noiembrie, în sesiunea de vânzări din toamnă de la Christie's Hong Kong. 

Potrivit lui Stone, ea va stârni interes dincolo de graniţele chineze căci este "o capodoperă internaţională". 

În 2010, un rulou caligrafic intitulat "Dizhuming" şi realizat de Huang Tingjian, elev al lui Su Shi, a fost vândut pentru 64 de milioane de dolari la licitaţie în Beijing. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.