Numeroşii fani ai operei scriitorului japonez Haruki Murakami vor putea merge în curând la biblioteca care îi va fi dedicată la Tokyo, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Clădirea va găzdui arhivele literare şi colecţia de discuri ale celui mai ilustru autor nipon contemporan. 

Oficial numită „Casa internaţională a literaturii de la Universitatea Waseda” unde scriitorul, în vârstă de 72 de ani, şi-a făcut studiile, spaţiul dezvăluit miercuri va primi publicul din 1 octombrie. A fost deja supranumită „biblioteca Haruki Murakami”. 

Aranjată parţial ca o cafenea literară, această bibliotecă, care va fi dedicată studiului literaturii japoneze dar şi celei internaţionale, conţine în special o replică a biroului scriitorului şi un studio de radio. Este situată în campusul Waseda, într-o clădire ce adăpostea altădată amfiteatre şi a cărei conversie a fost încredinţată renumitului arhitect japonez Kengo Kuma. Acesta din urmă şi-a pus semnătura pe clădirile Muzeului de Artă Suntroy din Tokyo, Fondului regional de artă contemporană (FRAC) din Marsilia sau mai recent pe Stadionul Olimpic de la Jocurile Tokyo 2020. 

„Sincer, mi-ar fi plăcut ca această clădire să fie construită după moartea mea. Acum că este gata când sunt încă în viaţă, sunt puţin nervos. Dacă comit o crimă? Asta ar provoca neplăceri universităţii”, a glumit scriitorul. 

Scriitorul japonez Haruki Murakami, născut pe 12 ianuarie 1949, a devenit cunoscut pe plan internaţional cu romanul ”Pădurea norvegiană”, publicat în 1987. Printre alte romane celebre ale sale se numără volume precum ”În căutarea oii fantastice”, Iubita mea, Sputnik”, ”Kafka pe malul mării”, ”Cronica păsării-arc” şi ”1Q84”. În ultimii ani, numele lui a fost inclus frecvent pe lista favoriţilor la premiul Nobel pentru literatură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.