Poeta Katarina Frostenson, membru influent al Academiei suedeze, a ales să stea în umbră după dezvăluirile privind conflictele de interes în aprilie, fiind de asemenea bănuită că a acoperit agresiunile sexuale ale soţului ei, Jean-Claude Arnault, condamnat la doi ani de închisoare pentru viol, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O etapă indispensabilă pentru a restabili reputaţia venerabilei instituţii. Academia literară suedeză îi cere Katarinei Frostenson să părăsească fotoliul de academician. Ea este una dintre marile figuri ale literaturii suedeze, dramaturg şi poetă recunoscută, şi soţia lui Jean-Claude Arnault, condamnat la doi ani de închisoare pentru viol, aflat în centrul unui scandal care a condus la amânarea acordării premiului Nobel pentru Literatură pe 2018. 

"Academia a luat hotărârea în unanimitate de a cere plecarea voluntară a Katarinei Frostenson", a explicat Anders Olsson, secretar permanent al instituţiei. "Dacă nu o face, vom începe să anchetăm, cu toată imparţialitatea, cu privire la pretinsele încălcări ale statutului nostru de către Katarina Frostenson, şi îi vom oferi şansa de a-şi apăra cauza", ceea ce nu a fost cazul în primele anchete. Katarina Frostenson nu a reacţionat în urma comunicatului. 

De mai multe săptămâni, demisia poetei este cerută din ce în ce mai presant. Dacă, din luna aprilie, Katarina Frostenson s-a retras din viaţa Academiei, neparticipând la sarcinile obişnuite, ea nu a luat până acum o decizie oficială. 

Un audit din aprilie a stabilit mai multe conflicte de interese: cuplul Arnault primea granturi de la Academie pentru centrul Forum, un loc plăcut în lumea suedeză culturală, atunci când era proprietară a jumătate din acţiunile instituţiei. Apartamentul parizian al Academiei, de pe strada Cherche-Midi din arondismentul VI, era folosit de Jean-Claude Arnault în scopuri personale. 

La conflictele de interese se adaugă presupusa complicitate a Katarinei Frostenson, acuzată de mai mulţi membri că a acoperit influenţa acţiunilor soţului ei Jean-Claude Arnault, în vârstă de 72 de ani, care dura de ani. Acesta a fost acuzat de 18 femei de hărţuire sau agresiune sexuală. Presa suedeză a dezvăluit că poeta i-ar fi dezvăluit soţului ei şi numele laureaţilor premiului Nobel, până în punctul în care Arnault era considerat "al 19-lea membru" al instituţiei - care număra 18. 

Chestiunea devine gravă pentru Suedia. Lars Heikensten, preşedintele Fundaţiei Nobel, este neliniştit: dacă Comitetul nu mai admite schimbări şi-ar putea pierde privilegiul de a atribui cel mai prestigios premiu literar. El a modificat deja statute pentru a evita, pe viitor, conflictele de interese şi orice lipsă de loialitate datorată forului. 

Ca urmare a dezvăluirilor, şase academicieni au demisionat. În consecinţă, premiul Nobel 2018 a fost decalat cu un an. Un "Nobel alternativ" a fost imediat constituit, ex nihilo, pentru "a umple golul" lăsat în urma scandalului. 

Scriitoarea originară din Guadelupa Maryse Condé a fost desemnată laureată pe 12 octombrie. Ea ar trebui să fie singura care primeşte acest premiu care va dispărea anul viitor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.