Ce-ar fi fost dacă în 1989 reveneam la regalitate? România ar fi arătat cu siguranţă mai bine, s-a întrebat criticul Nicolae Manolescu la postul RFI. România ar fi arătat mai bine, a continuat scriitorul, adăugând că regele Mihai I a fost "un om absolut admirabil".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scriitorul a povestit la postul RFI România că regele Mihai era un om calm şi înţelept. "Nu pot să uit acele zile îngrozitoare în care a venit în ţară pentru prima dată şi a fost pur şi simplu hăituit de Poliţie”, a afirmat Manolescu.

Fostul suveran a murit marţi, la vârsta de 96 de ani.

"L-am cunoscut personal, l-am întâlnit de mai multe ori, am fost şi la Versoix. A fost o personalitate excepţională, nu numai din punct de vedere istoric, fără îndoială, e vorba şi de om, care era absolut, absolut admirabil, pot să spun asta în deplină cunoştinţă de cauză. Era de un calm şi de o înţelepciune absolut perfecte. Era un om adevărat, era un rege, aşa precum regina Ana era o mare doamnă”, a povestit criticul. 

Scriitorul afirmă că "felul în care regimul de după 1989 s-a purtat cel puţin la început cu Majestatea Sa a fost lamentabil şi a arătat că mentalitatea comunistă n-a pierit de fapt niciodată. Nu pot să uit acele zile îngrozitoare în care a venit în ţară pentru prima dată şi a fost pur şi simplu hăituit de Poliţie, adus înapoi de pe şosea la aeroport şi expediat în străinătate. Nu pot să uit scenele în care preşedintele de atunci al României îl ocolea, nu voia să dea mâna cu el şi se enerva de câte ori venea vorba de Regele Mihai. Sigur, Emil Constantinescu a reparat ceva după aceea şi chiar Ion Iliescu când a revenit, dar imaginea acestui nou regim democratic a fost absolut îngrozitoare şi de neuitat. Iată, după 20 şi mai bine de ani nu-mi iese din minte”.

"Ce-ar fi fost dacă în 1989 reveneam la regalitate? România ar fi arătat cu siguranţă mai bine. Nu ştiu dacă s-ar fi îndreptat toate lucrurile, dar cu siguranţă mai bine, pentru că ar fi fost un factor de echilibru care a lipsit în această perioadă. Indiferent ce formaţiuni politice au fost la putere, echilibrul a lipsit”, crede Nicolae Manolescu.

Regele Mihai I - ultimul monarh din ţările Europei de Est - s-a retras din viaţa publică la începutul lunii martie a anului trecut, când Casa Regală a anunţat că acesta a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.