NASA anulează un proiect de satelit care urma să monitorizeze intensiv gazele cu efect de seră deasupra Americii, deoarece a devenit prea costisitor şi complicat, transmite The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

NASA a anunţat, marţi, că misiunea GeoCarb, care ar fi trebuit să fie un satelit cu costuri reduse pentru a monitoriza dioxidul de carbon, metanul şi modul în care se schimbă viaţa plantelor deasupra Americii de Nord şi de Sud, a fost eliminată din cauza depăşirii costurilor. 

Când a fost anunţată, în urmă cu şase ani, ar fi trebuit să coste 166 de milioane de dolari, dar cele mai recente cifre ale NASA arată că costurile ar urma să se ridice la peste 600 de milioane de dolari şi că a întârziat cu ani buni, potrivit directorului NASA pentru Ştiinţele Pământului, Karen St. Germain. 

Spre deosebire de alţi sateliţi care monitorizează gazele cu efect de seră de pe orbita joasă a Pământului şi care au diferite părţi ale globului într-o imagine de ansamblu, GeoCarb ar fi trebuit să se afle la o altitudine mult mai mare, de 35.786 de kilometri (22.236 mile) de la un loc fix pe orbită şi să se concentreze cu atenţie asupra Americii de Nord şi de Sud. Această perspectivă diferită şi mai îndepărtată s-a dovedit a fi prea dificilă şi costisitoare pentru a fi realizată în buget şi la timp, a declarat St. Germain. 

Numai echipamentul şi-a dublat preţul şi apoi au existat probleme non-tehnice care ar fi adăugat şi mai mult, a spus ea. Agenţia a cheltuit deja 170 de milioane de dolari pentru programul acum anulat şi nu va mai cheltui mai mult. 

"Acest lucru nu reflectă nicio reducere a angajamentului nostru faţă de ştiinţă, faţă de observaţiile asociate cu gazele cu efect de seră şi schimbările climatice", a declarat St. Germain într-un interviu acordat marţi.  

"Suntem în continuare angajaţi să facem această ştiinţă. Dar va trebui să o facem într-un mod diferit, deoarece nu vedem acest instrument să se adune", a adăugat. 

 Monitorizarea gazelor cu efect de seră, principala cauză a încălzirii globale, este importantă din mai multe puncte de vedere. Aceasta poate ajuta la detectarea scurgerilor, de exemplu de metan, sau poate trage la răspundere companiile şi ţările care s-au angajat să reducă emisiile. În afară de guverne, multe companii private monitorizează acum prin satelit gazele cu efect de seră. 

 În locul proiectului său, NASA doreşte să lanseze o misiune axată pe Pământ, care urmează să fie stabilită încă, concepută să fie mai mare şi mai puţin riscantă. Agenţia spaţială obţine, de asemenea, date despre metan de la un instrument special de pe Staţia Spaţială Internaţională care trebuia să analizeze praful mineral, dar care monitorizează ca bonus puternicul gaz cu efect de seră, în plus, există sateliţi de monitorizare a metanului de la agenţiile spaţiale europene şi japoneze şi de la unele firme comerciale şi non-profit, a spus ea. 

NASA are, de asemenea, doi sateliţi dedicaţi care monitorizează dioxidul de carbon, principalul gaz cu efect de seră. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.