Muzeul Orsay din Paris a achiziţionat prin preempţiune, în cadrul unei vânzări pe internet organizată de Christie's, un tablou de tinere'e al lui Edouard Manet, "Tête de jeune homme", după un autoportret de Filippino Lippi, îmbogăţind colecţia artistului, a anunţat, miercuri muzeul, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Tête de jeune homme d’après l’Autoportrait de Filippino Lippi" (1853) a fost adjudecată la 95.000 de euro. 

Orsay, mare muzeu parizian al artei moderne şi impresioniste (secolele XIX şi începutul secolului XX), deţine 30 de picturi de Manet (fără a număra pastelurile şi operele pe hârtie), între care celebrele "Olympia" şi "Le déjeuner sur l'herbe". 

"Muzeul are cea mai importantă colecţie din lume. Manet este artistul central al muzeului. O figură care a inventat chiar noţiunea de artă modernă începând cu ani 1860", a explicat, pentru AFP, Laurence des Cars, preşedinta instituţiei. 

Acest "Tête de jeune homme",  după un tablou păstrat la Galeria Ufizzi din Florenţa, datează de la începuturile sale. Manet l-a pictat la 21 de ani. 

"Este un tip de operă a lui Manet pe care nu o aveam (...). Tabloul este tulburător, tuşa fermă, hotărâtă şi energică", l-a descris Laurence des Cars.  

Manet ar fi distrus sau donat opere de tinereţe a căror execuţie nu era pe placul lui.   

De la Manet se cunosc zeci de copii după maeştri din Italia, Spania. Manet a putut să le realizeze la Luvru în perioada formării sale pe lângă pictorul Thomas Couture sau în călătoriile sale, când se oprea în special la Florenţa, în 1853 şi 1857.

În 2019, Muzeul Orsay a făcut 52 de achiziţii şi deja 11 în primele cinci luni ale anului 2020. După perioada de izolare, Orsay va deschide porţile pe 23 iunie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.