Autorităţile din Egipt au anunţat recent că au fost descoperite noi indicii ce par să ateste existenţa unei camere secrete în spatele mormântului faraonului Tutankhamon, care ar putea reprezenta în fapt mormântul reginei Nefertiti, însă o echipă a National Geographic, care a efectuat o nouă scanare, a concluzionat că nu există o astfel de cameră, informează Live Science.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dacă ar fi existat un gol, atunci s-ar fi văzut clar pe scaner. Pur şi simplu nu există", a declarat, pentru National Geographic News, Dean Goodman, geofizician la GPR-Slice.

Contactat de Live Science, Goodman a precizat că a semnat un contract cu compania National Geographic Society care îl împiedică să prezinte mass-media descoperirile noii investigaţii.

Cu toate acestea, Live Science susţine că surse implicate în investigaţie au confirmat faptul că nu a fost descoperită o dovadă a unei camere secrete ascunse în spatele mormântului faraonului Tutankhamon.

Pe 17 martie, Mamdouh Eldamaty, ministrul egiptean al Antichităţilor, a anunţat într-o conferinţă de presă că, în urma unor scanări realizate în noiembrie 2015 în mormântul celebrului faraon, cercetătorii au descoperit două spaţii goale în spatele unui perete al camerei mortuare. 

”Scanările arată că acolo există lucruri diferite în spatele zidurilor. Sunt materiale diferite, care ar putea fi metalice, ar putea fi organice”, a spus ministrul egiptean.

Cu câteva luni înainte, Mamdouh Eldamaty anunţa că există 90% şanse să ”existe ceva” în spatele zidurilor din camera mortuară a faraonului Tutankhamon, după o primă scanare realizată cu ajutorul unui radar de japonezul Hirokatsu Watanabe.

Tot în 2015, Nicholas Reeves, un expert britanic în egiptologie, profesor de arheologie la Universitatea Arizona din Statele Unite, a declarat că urmele verticale descoperite par să indice conturul unei uşi străvechi, care a fost zidită, apoi acoperită cu fresce, în apropiere de sarcofagul tânărului faraon. Profesorul consideră că acea poartă ascunsă ar reprezenta intrarea într-o altă cameră mortuară, în care s-ar afla sarcofagul reginei Nefertiti. 

Mormântul celebrei regine egiptene, soţia faraonului Akhenaton, tatăl lui Tutankhamon, nu a fost găsit niciodată. 

Zahi Hawass, fostul ministru egiptean pentru Antichităţi, a explicat recent pentru Daily Telegraph că autorităţile din ţara lui nu doresc să facă nici măcar o singură gaură în mormântul faraonului Tutankhamon, deoarece acesta reprezintă o comoară fragilă şi de o valoare inestimabilă.

Faraonul Tutankhamon a condus Egiptul între anii 1333 î.e.n. şi 1324 î.e.n. şi a făcut parte din cea de-a 18-a dinastie egipteană, într-o perioadă demnumită de istorici ”Epoca de aur a faraonilor”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.