Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, a transmis, de Ziua Mondială a Teatrului, un mesaj în care vorbeşte despre rolul curativ al acestei arte şi este de părere că ea trebuie să revină în programele educaţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Breaz şi-a început mesajul citând din dramaturgul Ion Luca Caragiale: „Teatrul, după părerea mea, nu e un gen de artă, ci o artă de sine stătătoare”.

„Nu întâmplător, suntem tentaţi să aşezăm sărbătoarea dedicată tuturor reprezentanţilor lumii teatrului, fie ei persoane sau instituţii, sub acest semn de nobleţe al artei totale, care depăşeşte graniţele uzuale dintre categoriile estetice şi formele de exprimare specifice artelor consacrate”, a continuat el.

„Dincolo de puterea de a fi oglindă multiplă a lumii, teatrul are şi rol curativ”, a mai scris Breaz. „Pune în faţa publicului marea provocare a introspecţiei şi, obligatoriu, stârneşte dorinţa de a continua Povestea. În fond, au spus-o atâţia gânditori: lumea este o imensă scenă şi singurul lucru cu adevărat important este frumuseţea jocului, nu grandoarea rolului. În teatru, ca şi în viaţă”.

El a îndemnat la o „adâncă reverenţă culturală” în faţa tuturor celor care fac posibilă întâlnirea cu lumea-ca-artă: creatorii de piese, actorii şi oamenii teatrului cu numeroasele lor specializări şi, nu în ultimul rând, publicul.

„Nu doar astăzi, când în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Teatrului (instituită în anul 1961, la Viena, de către Institutul Internaţional de Teatru) ar trebui să stăm în preajma maeştrilor, ci într-un exerciţiu permanent de cunoaştere şi de întâlnire. Cultura teatrală trebuie să revină, cu celeritate, în programele educaţionale, într-o necesară misiune de conştientizare a patrimoniului pe care cultura română îl are şi în această direcţie. A vorbi despre cultura naţională în context universal presupune, la loc de cinste, şi valorificarea imensului fond patrimonial al teatrului românesc întrucât, trebuie să recunoaştem deschis, actorii sunt, prin excelenţă, ambasadori ai spiritualităţii româneşti pretutindeni în lume, iubiţi, respectaţi, percepuţi ca modele”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.