Ministrul Culturii Raluca Turcan a anunţat publicarea spre consultare a procedurii de decontare a cererilor de plată şi invită experţii în domeniul producţiei de film să îşi exprime intenţia de a participa în cadrul Comisiei de Film în România care va soluţiona proiectele depuse în sesiunile 2018 – 2020. Acţiunea vine în continuarea măsurilor de repornire a programului de sprijin pentru industria cinematografică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi este, probabil, cel mai semnificativ moment din planul Ministerului Culturii de reluare a programului de sprijin pentru industria cinematografică. Început în 2018 în lipsa unui cadru legislativ complet, acest program de finanţare s-a derulat timp de trei sesiuni, atrăgând un număr mare de producţii naţionale şi internaţionale, pentru ca, din anul 2021, să se afle într-un total blocaj administrativ. Grupul de experţi din cadrul Ministerului Culturii a elaborat proiectul procedurii de gestionare şi verificare a proiectelor preluate, de încheiere a acordurilor de finanţare şi de efectuare a plăţilor aferente schemei de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice în cadrul în cadrul Oficiului de Film şi Investiţii Culturale, un act normativ aşteptat de întreaga industrie de peste cinci ani”, a afirmat Raluca Turcan, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Culturii. 

Ea a adăugat că „procedura este menită să asigure un proces de analiză şi soluţionare a proiectelor depuse în sesiunile 2018, 2019 şi 2020 în mod transparent, eficient şi imparţial”.

„După parcurgerea procesului de consultare publică, procedura va fi adoptată prin hotărâre a Guvernului şi va fi pusă în aplicare imediat de către Oficiul de Film şi Investiţii Culturale. În acelaşi timp, doresc să anunţ faptul că, începând de astăzi, Ministerul Culturii va primi scrisori de intenţie privind numirea membrilor Comisiei de Film în România, grupul de experţi care va lucra alături de Oficiul de Film şi Investiţii Culturale pentru a soluţiona cererile de finanţare şi de decontare pentru proiectele eligibile”, a completat Turcan.

Aceasta i-a invitat pe toţi experţii eligibili să îşi exprime intenţia de a participa la reluarea „acestui proiect extrem de important pentru România şi care va readuce producţiei de opere audiovizuale din România prestigiul pe care îl merită.” a mai precizat Raluca Turcan, conform sursei citate.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea procedurii de gestionare şi verificare a proiectelor preluate, de încheiere a acordurilor de finanţare şi de efectuare a plăţilor aferente schemei de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice de către Oficiul de Film şi Investiţii Culturale, şi pentru modificarea  şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice poate fi consultat AICI.

Persoanele interesate şi care îndeplinesc cerinţele de eligibilitate pot transmite CV-urile, însoţite de o scrisoare de intenţie de o (1) pagină, la adresa film@cultura.ro, în perioada 3 - 13 octombrie 2023. Detalii despre primirea scrisorilor de intenţie pot fi găsite AICI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.